Društvo

Kузмановић потписује споразум са Краљевском академијом из Шпаније

БАЊА ЛУКА - Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић потписаће сутра у Бањој Луци споразум о сарадњи са Краљевском академијом из Шпаније, договорено је данас на састанку академика из РС са предсједником шпанске Академије Хаимеом Хилом Алухом.


Генерални секретар АНУРС Драгољуб Мирјанић рекао је новинарима у Бањој Луци након пријема за предсједника шпанске Краљевске академије да је то велика част за АНУРС јер ће добити званичан протокол о сарадњи са једном тако престижном и познатом академијом.

Он је додао да се први позитивни ефекти споразума очекују већ сљедеће године.

"Споразум се односи на међуакадемску сарадњу при изради заједничких пројеката, студијским боравцима академика из РС у Шпанији и обрнуто, те код апликација за израду пројеката код ЕУ имајући у виду да су домаћи фондови за науку веома рестриктивни", појаснио је Мирјанић

Он је додао да досадашња сарадња са шпанском академијом није била успјешна, јер није постојао званични уговор.

Предсједник Академије из Шпаније Хаим Хил Алуха рекао је да циљ његове посјете Бањој Луци успостављање заједничке сарадње двије академије у области науке и технологије.

"Циљ нам је да успоставимо сарадњу и солидарност међу нашим народима, да бисмо у насљеђе будућим генерацијама оставили правичнији и солидарнији свијет", додао је Алуха.

Он је истакао да овом посјетом Бањој Луци жели поставити темеље за дугорочан заједнички рад.

Предсједник АНУРС Рајко Кузмановић потписаће сутра у 12.00 часова у Бањој Луци споразум о сарадњи са Краљевском академијом из Шпаније.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog