Politika

И у Бутмиру се доказало да се РС не може доводити у питање

БАЊА ЛУКА - На преговорима у Бутмиру показало се да је Република Српска трајна категорија и да не може бити доведена у питање, јер преговарачи из Српске имају чврсте аргументе да бране њену позицију, рекао је данас потпредсједник Партије демократског прогреса Бранислав Бореновић.


"Највећа вриједност овог састанка је порука која је упућена - да само консензус свих у овој земљи може бити алтернатива за постизање одређених договора", рекао је Бореновић новинарима у Бањој Луци.

Он је нагласио да је ПДП на преговорима у Бутмиру имао чврсте ставове и аргументацију око свих питања о којима се разговарало, на које обавезује Декларација Народне скупштине РС.

Бореновић сматра да након Бутмира не би требало да буде никакве нестабилности, те да се треба се вратити дневним дешавањима у којима ће свако радити свој посао онако како је Уставом и законима дефинисано.

"Из бутмирског разговора смо изашли са јасном поруком да ће бити оваквих изазова, али да нико осим нас самих не може да рјешава наше проблеме", нагласио је Бореновић.

Потпредсједник ПДП Слободан Наградић рекао је да је делегација ПДП ишла у Бутмир с циљем да се ничим не угрози постојећи уставо-правни капацитет РС и да се искористи прилика да се каже које промјене долазе у обзир с циљем очувања мира и стабилности.

Он је нагласио да се у Бутмиру разговарало о питањима недлежности, промјенама у Предсједништву, Парламентарној скупштини и извршној власти на нивоу БиХ.

"Није чудо што ми из РС толико форсирамо Дејтонски мировни споразум чији је Устав један од анекса. То је тај темељ и ако се он напусти долазимо у опасност да се читава БиХ реструктурише", рекао је Наградић.

Он је нагласио да је ПДП спреман на усклађивање Устава БиХ са Европском конвенцијом о људским правима и основним слободама и то када је у питању начин избора чланова Предсједништва БиХ у смислу да је за ПДП најбоље да то буде трочлано тијело, те да се један члан бира у РС, а два у Федерацији, али да се омогући и оним кандидатима који нису из реда конститутивних народа да се кандидују за члана Предсједништва.

Наградић је додао да је ПДП спреман да омогући да у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ делегати буду, напримјер, и Срби из ФБиХ, односно Хрвати и Бошњаци из РС.

"Нисмо за то да се промијени карактер Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, он сада има и законодавну улогу и ми то не би мијењали", рекао је Наградић.

Он је нагласио да је ПДП за проширење Представничког дома за одређени број мјеста, али да није за то да Парламентарана скупштина БиХ има све законодавне надлежности када је ријеч о прописима који се тичу пута БиХ ка ЕУ.

Потпредсједник ПДП нагласио је да ова странка није за то да Савјет министара БиХ прерасте у владу БиХ, нити да предсједавајући Савјета министара има овлашћења премијера.

"У бутмирским разговорима нико из РС није ничим пријетио, нити је изазивао било какве нестабилности у БиХ. Истина је да су неки политичари из ФБиХ, ожалошћени чињеницом да се није десио `суштински напредак`, рекли да би могло доћи до проблема у том ентитету јер би наводно разочарење грађана могло да ескалира у некакве протесте", додао је Наградић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog