Politika

Jeремић у Сарајеву: Подржавамо све око чега се сви договоре

САРАЈЕВО - Србија није преговарачка страна у разговорима о унутрашњем уређењу БиХ, али ће подржати све око чега се све три стране у БиХ договоре, рекао је данас у Сарајеву министар спољних послова Србије Вук Јеремић.


Он је на конференцији за новинаре након састанка са министром иностраних послова БиХ Свеном Алкалајем истакао да Србија има добре намјере да помогне својим савјетима, јер је стабилност БиХ заједнички проблем.

"Без стабилне БиХ нема стабилног Балкана. Било какав проблем у БиХ итекако би сви заједно осјетили" - нагласио је Јеремић.

Према његовим ријечима, у вези са питањима о којим је разговарано у Бутмиру би требало да се договоре све три стране у БиХ.

"Ништа о чему се не договоре све три стране неће имати подршку Србије. Учинићемо све што можемо да допринесемо да дође до договора. Нема решења без договора и дијалога" - категоричан је Јеремић.

Информишући медије да је једна од тема разговора приликом посјете руског предсједника Дмитрија Медведева Београду била и ситуација у региону Балкана, а у оквиру тога и у БиХ, Јеремић је навео да нема никаквих разлика у ставовима Србије и Русије о томе.

Одговарајући на опаску федералних медија да је премијер Републике Српске Милорад Додик током преговора више времена провео у Београду него у БиХ, Јеремић је рекао да нема такав утисак, али да ће "Додик увек бити драг и добродошао гост у Београду".

"Он је демократски изабрани представник српског народа и као такав увек ће бити топло дочекан у Београду, уз добродошлицу. Сви демократски изабрани представници било ког народа у БиХ биће топло дочекани у Београду са истим степеном добродошлице" - рекао је Јеремић и поручио да би волио да Београд чешће посјећују демократски изабрани представници других народа у БиХ, те да им је, у сваком случају, позив отворен.

Изражавајући задовољство данашњим разговорима у Сарајеву, Јеремић је саопштио да је дошао са веома јасном поруком из Београда - да Србија БиХ сматра својим најближим и најважнијим сусједом.

Он је рекао да је члану Предсједништва БиХ Харису Силајџићу захвалио за подршку коју БиХ даје суверенитету и територијалном интегритету Србије.

"И Србија поштује суверенитет и територијални интегритет БиХ. Не очекујем да ће доћи до промјене става БиХ по питању Косова. Не верујем да ће доћи до промене става било које групе или партије у БиХ" - рекао је Јеремић.

Он је истакао да је за Србију потпуно неприхватљиво да постоји било која земља на Балкану која нема привилегију слободног кретања за њене грађане, те да су институције Србије спремне су да пруже сву неопходну помоћ како би и грађани БиХ што прије путовали без виза.

Јеремић је навео да постоји много тога о чему данас није разговарано и што није ријешено, али је показана добра воља.

"Постоје проблеми и не треба их потцјењивати, али морамо почети да их рјешавамо" - рекао је Јеремић, нагласивши да Србија и БиХ једна другу морају да подрже на европском путу.

Он је изразио наду да ће БиХ у најскорије вријеме имати амбасадора у Београду.

"У току је процедура давања агремана" - рекао је Јеремић.


Јеремић је, након сусрета у Сарајеву, отпутовао у Бању Луку, гдје ће разговарати са чланом Пресједништва БиХ из Републике Српске Небојшом Радмановићем.

Према протоколу посјете, након овог састанка, Јеремић ће разговарати и са премијером РС Милорадом Додиком.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog