Društvo

Бијељина у пројекту културног разумијевања

БИЈЕЉИНА - Општина Бијељина једна је од десет локалних заједница у БиХ која је добила средства за развој и унапређење културе, а њена апликација за реализацији пројекта "Унапређење културног разумијевања у БиХ" оцијењена је најбољом.


Начелник општине Бијељина Мићо Мићић изјавио је Срни да је шпанска Влада донатор средстава, те да је за реализацију прве фазе овог пројекта издвојено милион долара.

Мићић је појаснио да ће свака од ових десет општина добити од 80.000 до 120.000 долара, те да очекује да ће од аплицираних осам пројеката Бијељина добити средства за барем четири.

"Средства која добијемо биће, углавном, усмјерена за реализацију пројеката из културе. Кандидовали смо осам пројеката, међу којима су два из области културе и намијењени су за Народну библиотеку `Филип Вишњић` и за Музеј `Семберију`", каже Мићић.

Он је додао да је кандидован пројекат помоћи дјеци са посебним потребама, као и Удружењу Рома, те за још неколико сличних невладиних организација и удружења грађана.

Општина Бијељина је, заједно са још девет општина у БиХ, потписала уговор о реализацији овог пројекта са агенцијама УН прије два дана у Сарајеву.

За овај пројекат конкурисале су 52 општине, а осим Бијељине, Меморандум о разумијевању потисале су и општине Приједор, Соколац, Рудо, Ново Сарајево, Бихаћ, Градишка, Јајце, Сребреник и Тешањ.

Пројекат "Унапређење културног разумијевања у БиХ" обезбиједила је Шпанија, у оквиру провођења Миленијумских развојних циљева.

Меморандум су , као знак подршке потписатли и представници Министарства цивилних послова БиХ, Министарство за образовање и културу Републике Српске те Министарство за културу и спорт Федерације БиХ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog