Društvo

У Бањој Луци нема малољетничких банди

БАЊА ЛУКА - Захваљујући преданом раду припадника Центра јавне безбједности Бања Лука на превенцији малољетничке делинквенције, овај град је безбједан и у њему нема организованих малољетничких банди, изјавио је шеф Одсјека за спрјечавање малољетничке делинквенције у ЦЈБ Мирослав Ђурић.


Он је новинарима прије предавања "Превенција малољетничке делинквенције у основним и средњим школама" у Основној школи "Милош Црњански" у Бањој Луци, истакао да малољетници почине око 10 одсто од укупног броја кривичних дјела, а да је најчешће ријеч о крађама.

"Можемо бити задовољни стањем на подручју града Бања Лука, што не значи да не треба и даље радити на његовом побољшању", сматра Ђурић.

Дипломирани социјални радник у Центру за социјални рад Бања Лука Бојан Зец оцијенио је да је вршњачко насиље присутно у школама, али да ситуација није алармантна.

Педагог у Основној школи "Милош Црњански" у Бањој Луци Драгана Милојчић сматра да је делинквентно понашање све присутније у вишим разредима основне школе, а посебно у средњим школама.

"Први знаци делинквентног понашања код младих су учестали конфликти са породицом и наставницима, неоправдано изостајање са наставе, бјежање од куће, те агресивно понашање", појаснила је Милојчићева.

Она је истакла да дјецу треба научити да конфликте рјешевају без употребе силе, да имају позитиван однос према школским обавезама, те укључивати их у школске секције и ваннаставне активности како би на најбољи начин искористили своје слободно вријеме.

Ово предавање организовано је у склопу пројекта ЦЈБ Бања Лука и Центра за социјални рад Бања Лука који ће се реализовати током школске 2009/10. године на подручју Бање Луке кроз низ радионица, трибина и предавања на тему превенције вршњачког насиља, злоупотреба дуванских производа, алкохола, дрога, пријетњи подменутим експлозивом, као и безбједности дјеце учесника у саобраћају.

Радионице су намјењене ученицима, њиховим родитељима и наставном кадру основних и средњих школа.

Предавање је данас одржано за ученике од шестог до деветог разреда у Основној школи "Милош Црњански".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog