Svijet

Клаусу обећало измјене Лисабонског уговора

ПРАГ - Чешки предсједник Вацлав Клаус задовољан је приједлогом шведског предсједништва ЕУ у којем је одговорено на његове захтјеве о измјенама Лисабонског уговора, саопштено је данас из Клаусове канцеларије.


Клаус, познати евроскептик једини је лидер из 27 чланица европског блока који није окончао ратификацију Лисабонског уговора.

Чешки предсједник шокирао је европску јавност раније овог мјесеца, када је затражио да његова земља буде заштићена од евентуалних захтјева за повратом имовине етничких Нијемаца који су протјерани из Чешке послије Другог свјетског рата.

Чешка влада води преговоре о Клусовим захтјевима са Шведском која је тренутно предсједава ЕУ.

"Предсједник је добио приједлоге шведског предсједништва, који су одговор на захтјев повезан са ратификацијом Лисабонског уговора у Чешкој. Приједлози одговарају предвиђањима предсједника и могуће их је даље разрадити", наводи се у саопштењу из Клаусове канцеларије.

У саоптшењу нису објављени детаљи приједлога.

Чешки министар за европска питања Стефан Фуеле рекао је парламентарном комитету да Чеси желе да њихова земља буде придодата листи држава које су иззузете из Поглавља о основним правима. У ту листу спадају Велика Британија и Пољска.

Ратификација Лисабонског уговора у Чешкој зависи и од одлуке Уставног суда да ли је у складу са Уставом те земље. Аналитичари истичу да се очекује да ће одлука суда бити позитивна.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog