Svijet

Афрички лидери штите расељене

КАМПАЛА - Афрички лидери усвојили су данас конвенцију о заштити 17 милиона избјеглица на свом континенту, што је први документ ове врсте у свијету.


Конвенција, која је правно обавезујућа, захтијева од држава чланица да пруже ванредну помоћ расељеним особама са специјалним потребама, укључујући старије, и позива на превенцију присилног расељавања.

На самиту у Кампали указано је на климатске промјене као на значајан фактор који доприноси расељаваљу људи.

„Важна ствар у вези са овом конвенцијом јесте да се она примјењује на сукобе и климу као узроке расељавања", рекао је новинарима високи комесар УН за избјеглице Антонио Гутерес.

Шеф хуманитарних операција свјетске организације Џон Холмс изјавио је да је 700 000 људи у Африци расељено усљед климатских догађаја током прошле године.

Да би конвенција ступила на снагу, мора да је ратификује 15 афричких држава.

Према процјенама Афричке уније, на континенту је расељено између 12 и 14 милиона људи, усљед политичких тензија, сукоба и природних катастрофа. Укупан број избјеглица и повратника достиже цифру од око 17 милиона.

Међународни комитет Црвеног крста поздравио је усвајање конвенције као историјско, али је напоменуо да она можда неће имати тренутан утицај на милионе расељених особа.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog