Politika

Васић: Додик сазвао састанак у Бањој Луци

БАЊА ЛУКА - Извршни секретар СНСД-а Рајко Васић потврдио је да је лидер ове странке Милорад Додик упутио позив свим парламентарним странкама у Парламентарној скупштини БиХ за састанак у Бањој Луци који би требало да буде одржан у петак, 30. октобра.


"Састанак је заказан за петак у Бањој Луци, а одржаће се у великој сали Банског двора са почетком у 11.00 часова", рекао је Васић.

Он је прецизирао да је Додик у позиву навео да је, без обзира на разлике које политичке партије у БиХ имају о многим питањима, једини начин да се оне превазиђу разговор и договор.

"Позив упућујемо с намјером да покажемо озбиљност и одговорност и да се отвори разговор о темама од чијег рјешавања зависи и европска будућност БиХ", пренио је Васић наводе лидера СНСД-а.

Он је рекао да дневни ред садржи осам тачака међу којим је Извјештај предсједавајућег Савјета министара БиХ о раду Савјета министара, договор о именовањима, односно попуњавању упражњених мјеста у заједничким органима БиХ, те о испуњавању преосталих обавеза БиХ у процесу укидања визног режима.

"На дневном реду је и Закон о измјенама и допунама Кривичног закона БиХ, Омбудсман РС, припреме за активности везане за статус БиХ као несталне чланице Савјета безбједности УН", навео је Васић.

Према његови мријечима, разговараће се и о модалитетима и процедурама које се односе на могуће уставне промјене.

"Ту, прије свега мислимо на повећање броја посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, начин избора и повећање броја делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, усаглашавање одредбе Устава БиХ са Европском конвенцијом о људским правима у погледу избора чланова Предсједништва БиХ, пренос надлежности са Предсједништва БиХ на Савјет министара БиХ, односно буџет и међународне финансијске трансакције", прецизирао је Васић.

Васић је додао да би тема састанка био и стендбај аранжман са Међународним монетарним фондом и буџетско планирање за 2010. годину, рјешавање питања државне имовине и активности на даљем путу БиХ ка НАТО.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog