Politika

Бореновић: Устав није препрека и не треба га мијењати

БАЊА ЛУКА - Шеф посланичког клуба ПДП у парламенту Републике Српске Бранислав Бореновић рекао је да Устав БиХ не треба мијењати, јер он није препрека постизању договора, а ако нешто треба мијењати онда се то односи на усклађивање са Европском конвенцијом о људским правима и слободама.


"То је једино реално у овом моменту'', рекао је Бореновић данас новинарима у Бањалуци.

Он је истакао да су ставови ПДП у вези са уставним промјенама у БиХ садржани у декларацији Народне скупштине РС, те резолуцији ПДП о том питању.

Бореновић је рекао да ПДП још није добио званичан позив од лидера СНСД Милорада Додика у вези са најављеним састанком страначких лидера из БиХ у Бањалуци.

Он је истакао да се поставља кључно питање шта ће бити тема евентуалног састанка у Бањалуци, да ли је ријеч о разговору владајуће петорке у БиХ о либерализацији визног режима и евроатлантским интеграцијама БиХ или уставна материја.

Бореновић је рекао да је Устав БиХ довољно широк оквир да се странке договарају, али да се мора јасно разграничити одговорност оних који врше власт у РС и на нивоу БиХ.

"ПДП никада није бјежао од разговора у вези са актуелним политичким збивањима у РС и БиХ. На то нас обавезује Декларација парламента РС која показује како треба да се понашају они који представљају РС и учествују у било каквим разговорима", рекао је Бореновић.

Извршни секретар СНСД Рајко Васић потврдио је Срни да је лидер ове странке Милорад Додик упутио позив свим парламентарним странкама у Парламентарној скупштини БиХ за састанак у Бањалуци који би требало да буде одржан у петак, 30. октобра.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog