Politika

Алкалај очекује рјешење агоније БХ радника у Азербејџану

САРАЈЕВО - Министар иностраних послова БиХ Свен Алкалај добио је данас чврста увјеравања министра иностраних послова Азербејџана Елмара Махарама да ће проблем радника из БиХ у тој земљи хитно бити ријешен.


Махарам је у телефонском разговору са министром иностраних послова БиХ рекао да ће генерални конзул БиХ у Истамбулу Бране Пећанац моћи несметано да приступи просторијама фирме и разговара са радницима из БиХ.

Алкалај је поново упутио инструкцију свим дипломатско-конзуларним представништвима БиХ о обавези регистровања свих грађана БиХ који им се обрате, а који се налазе у иностранству на њиховом јурисдикционом подручју, саопштено је из Министарства иностраних послова БиХ.

Министарство подсјећа грађане БиХ који бораве у иностранству дуже од 15 дана на неопходност обавјештавања најближе амбасаде или конзулата БиХ о њиховом боравку и контакт подацима.

Неколико десетина од око 700 грађевинских радника из БиХ који су мјесецима заробљени у Азербејџану без пасоша и накнаде за рад присилно су напустили кавкаску државу, рекла је шефица бироа Радија ''Слободна Европа'' у Бакуу Кхадиза Исамyлова.

Радници су мјесецима живјели у тешким условима, рекла је Исамyлова након што је групу од око 90 радника који су смјештени у једној неусловној кући посјетила екипа новинара азербејџанског сервиса овог радија.

У Азербејџану се, посредством фирме "Сербаз", радници из БиХ налазе на раду, али се, према ријечима замјеника министра спољних послова БиХ Ане Тришић-Бабић, у овом тренутку не зна тачно колико грађана БиХ има у Азербејџану.

У Азербејџану су умрла два радника из БиХ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog