Svijet

Њемачка се неће противити чланству Турске у ЕУ

БЕРЛИН - Њемачка се неће противити чланству Турске у ЕУ, наводи се у програму спољне политике, који је данас усагласила нова владајућа коалиција, предвођена канцеларом Ангелом Меркел.


Начело о непротивљењу уласку Турске у европски блок предложиле су Слободне демократе /ФДП/, док је Ддемохришћанска унија /ЦДУ/ Ангеле Меркел понудила Турској "привилеговано партнерство са ЕУ".

Њемачка, такође, жели конкретан пројекат ЕУ о питањима енергије, супервизије банака, одбрани и безбједности и најављује да ће се бавити интересима малих и средњих чланица ЕУ.

Што се тиче одбране, Берлин ће тражити од САД да повуче посљедњи од својих нуклеарних глава које су још увијек у Њемачој, а вјерује се да их има између 10 и 20.

Берлин неће постављати рокове за повлачење њемачких војника из Авганистана, али ће радити на обуци авганистанских снага.

"Што прије влада у Кабулу буде спремна да преузме одговорност за безбједност своје земље то ће прије бити у стању да иницира повлачење, у договору са нашим савезницима", наводи се у програму спољне политике Њемачке за наредне четири године.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog