Svijet

Инспектори сутра у другом иранском нуклеарном постројењу

ТЕХЕРАН - Инспектори УН посјетиће сутра друго иранско постројење за обогаћивање уранијума.


Ирански медији јављају да ће тим УН провести два или три дана у земљи и провјерити постројење које се гради на планини у близини града Ком, јужно од Техерана.

Објелодоњаивање новог постројења 21. септембра изазвало је глобалне оштре реакције и упозорење америчког предсједника Барака Обама Ирану да ће се суочити са "појачаним притиском" уколико јасно не изнесе своје нуклеарне активности.

Лидер Међународне агенције за атомску енергију /ИАЕА/ Мохамед Ел Барадеи критиковао је Техеран због касног откривања постројења код Кома.

"На основу наших правила све земље морају да обавијесте ИАЕА о дану почетка изградње постројења", рекао је Барадеи. Иран је то учинио годину дана након почетка изградње.

Процес обогаћивања уранијума је у средишту забринутости Запада због нуклеарног програма Ирана. Овим процесом производи се гориво за цивилне реакторе, али у веома проширеној форми може да чини фисионо језгро атомског оружја.

Иран обавља процес обогаћивања уранијума у одвојеном постројењу у Натанцу већ неколико година пркосећи санкцијама УН.

Званичници тврде да ће нова генерација центрифуга, направа које се окрећу суперсоничном брзином у циљу обогаћивања уранијума, бити инсталиране у Кому.

Западне силе вјерују да Техеран врши процес обогаћивања уранијума са циљем прављења атомске бомбе, што Иран одбацује.

Сутрашња инспекција постројења у Кому добија на значењу када се зна да је у петак Техеран одгодио одговор на захтјв ИАЕА да Иран испоручује ниско обогаћени уранијум Русији.

Свјетске силе страхују да би тај материјал могаи бити кориштен за даље обогаћивање у циљу прављења атомског оружја.

Детаљи понуде ИАЕА нису објелодањени, али Француска је рекла да је позвала Иран да пребаци 1 200 ниско обогаћеног уранијума са постројења Натанц у Русију до краја 2009. године.

Русија би затим обогаћивала материјал на 19,75 одсто непоходних за употребу у нуклеарном реактору у Техерану који прави радио-изотопе за медицинску употребу.

Дипломате кажу да би Москва била подуговарач Француској у процесу претварања овог обогаћеног уранијума у гориво за реактор.

Иран је требало да одговори у петак, али Техеран је саопштио да ће одлуку донијети наредне седмице.

Ирански изасланик у ИАЕА Али Ашгар Солтанијех рекао је да Техеран разматра понуду и да ће након коначне процјене одлуку пренијети Ел Барадеју наредне седмице.

Русија, Француска и САД све су одобриле план ИАЕА, а Вашингтон је рекао да је спреман да чека неколико дана на одлуку Ирана.

Техеран инсистира да неће прекинути процес обогаћивања уранијума чак и ако прихвати понуду ИАЕА.

"Као што смо рекли раније нећемо се одрећи наших права", рекао је Али Албар Салехи, шеф иранске Организације за атомоску енергију.

Он је истакао да нема потребе за Техеран да обогаћује уранијум на више од четири или пет одсто чистоће јер је реакторима који се користе у Ирану потребно максимално пет одсто.

"Према томе, обогаћивање на пет одсто је највиши ниво који желимо за наше реакторе, али то не значи да ћемо се одрећи нашег права да обогаћујемо уранијум на виши ниво", рекао је Салехи.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog