Društvo

Свјетски дан акције за климу обиљежен и у БЛ

БАЊА ЛУКА - Невладина организација Центар за животну средину Бања Лука, поводом 24. октобра - Свјетског дана акције за климу, данас је на Тргу Крајине организовала акцију подршке међународној кампањи "350.орг", посвећеној глобалном уједињењу у тражењу рјешења за климатску кризу.


"350.орг је међународна кампања посвећена глобалном уједињењу у тражењу рјешења за климатску кризу. Фокус је на броју 350 ппм /дијелова по милиону/, нивoу концентрације угљен-диоксида, који су научници идентификовали као безбједну горњу границу за угљен-доксид у атмосфери", појаснила је координатор активности Наташа Црнковић.

Она је рекла да тренутна концентрација угљен-диоксида у атмосфери износи 387 ппм, те да се захтјева хитно дјеловање, како би планета и сви живи организми могли функционисати.

Црнковићева је подјестила да ће се овог децембра свјетски лидери састати у Копенхагену у Данској, гдје ће покушати договорити нови глобални споразум о смањењу емисија угљен-диоксида и других гасова стаклене баште, попут метана, азотног оксида, озона и водене паре.

"Проблем је нацрт уговора који је тренутно на столу, јер не одговара тежини климатске кризе - не пролази '350 ппм' тест. По многима је ово најважнија конференција у историји човјечанства, те је сада вријеме да грађани изврше притисак на своје државне представнике у Копенхагену, захтјевајући да се заузму за договор који ће нудити конкретна рјешења за проблеме климатских промјена", рекла је Црнковићева.

Она је навела да је за Свјетски дан акције за климу тренутно пријављено више од 3700 акција у 163 земље, додавши да се Центар за животну средину придружио овој глобалној акцији, подржавши је и на визуелан начин.

"Идеја нам је била да окупимо што већи број људи на Тргу Крајине у знаку броја 350", рекла је Црнковићева и додала да ће фотографије и видео снимаци акција из цијелог свијета бити представљени на конференцији у Копенхагену.

Она је навела да је циљ акције да се, поред уједињења са стотинама хиљада активиста свијета, захтјевају од домаћих политичара и представника БиХ у Копенхагену конкретна рјешења за проблеме климатских промјена.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog