Društvo

97. годишњица Кумановске битке

КУМАНОВО - На брду Зебрњак код Куманова у Македонији данас ће бити обиљежена 97. годишњица побједе Српске војске у најзначајнијој бици у Првом балканском рату.


У име Владе Србије ловорове вијенце на споменик побједи Српске војске положиће државни секретар у Министарству рада и социјалне политике Зоран Мартиновић, представници Министарства одбране Србије, Генералштаба Војске Србије и амбасаде Србије у Македонији.

Умјетнички програм, под називом "Они што смрвише силу", у режији Марије Бишоф, организовала је Културно-просвјетна заједница Србије.

Свечаности ће присуствовати и сто најбољих студената Војне академије и Криминалистичко-полицијске академије, као и матуранати Треће београдске гимназије који су на студијском путовању под покровитељством Сектора за борачко-инвалидску заштиту.

Организатор свечаности је Уједињена српска заједница у Македонији у сарадњи са Сектором за борачко-инвалидску заштиту Министарства рада и социјалне политике Србије, Министарством одбране Србије и Амбасадом Србије у Скопљу.

Најзначајника битка Првог балканског рата одиграла се у кумановској долини 21. и 22. октобра 1912. године.

Српска војска побједила је тада надмоћније турске трупе и послије више од пет вијекова донијела слободу српским областима.

Споменик кумановским јунацима, рад истакнутог српског архитекте Момира Коруновића, подигнут је 1937. године, а пет година касније већим дијелом су га уништиле бугарске окупационе трупе.

У крипти споменика положени су посмртни остаци више стотина српских јунака страдалих у Кумановској бици.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog