Politika

Eкмечић: Војводина као дио пројекта ствaрања 'еврорегиона'

БЕОГРАД - Српски историчар и академик Милорад Екмечић оцијенио је да је иза захтјева за већом аутономијом Војводине створен пројекат који претвара читаву земљу у сличне аутономне регије и да се у име демократије, политичким насиљем, ствара историјска фрагментација државе српског народа.


"Због једне покрајине и мађарске мањине у њој цела се Србија разграђује", рекао је Екмечић за коментаришући приједлог новог статута Војводине и најављену "високу децентрализацију" земље.

Аутор студије "Регионализам између слободе и новог насиља" наводи да је пројекат регионалнизације "општи европски комшар" и додаје да је он данас најјаче и најакутније истакнут у Србији.

"Мислим да ће и даље тај пројекат бити што је и досад био - споља увезени и споља спонзорисани напор да Србија постане модел реорганизације Европе на регионалној основи", додао је Екмечић.

Он је напоменуо да је у својој посљедњој књизи "Дуго кретање између клања и орања" написао да је Војводина замишљена да буде један еврорегион, у заједници са још три жупаније југоисточне Мађарске и четири румунска округа, са територијом од 77 000 квадратних километара и 5 200.000 становника, односно више него Хрватска и можда Србија без Војводине.

"Читав пројекат води 'Друштво југоисточне Европе' из Минхена, а финансира немачка влада. Циљ пројекта је да слични еврорегиони створе нову Европу. Војводина је, дакле, замишљена као 'експериментално подручје нове интеграције', којом би се превазишла подела на јединствене и суверене националне државе", каже Екмечић.

Он је додао да би Војводина, у том случају, више зависила од Мађарске и Њемачке него од Београда, и упозорио да се не смије "играти са судбином територија".

"Наши актуелни политичари нису уопште припремљени, да не кажемо квалификовани, да воде озбиљну државну политику... Нека нам помогне неко из васионе да наши политичари проговоре о стварима о којима нешто знају", рекао је Екмечић.

Он је напоменуо да је идеја европских регија настала у оквиру католичке политичке идеологије, истакавши да је оживљавање духа регионализације у Европи почело са расправама које је Карнегијева задужбина за мир завршила пројектом "Самоопредељење у новом свјетском поретку 1990".

Екмечић је додао да су сви каснији актери око Косова и БиХ били челници Карнегијеве задужбине бивши амерички државни секретар Мадлен Олбрајт, бивши амерички изасланик за Балкан Ричард Холбрук и други, а да сви ови пројекти имају за циљ растакање старих суверених нација.

Он је рекао да иза свега стоји идеја њемачког "либералног империјализма" и да су, у складу с тим, Црна Гора и Војводина већ добиле своје академије наука, те је подсјетио на ријечи бившег америчког предсједника Била Клинтона који је залагање за Косово и рат са Србијом објаснио званичном америчком стратегијом да се "бори против идеје да државност мора бити основана на етницитету".

"Ричард Холбрук је написао да је Дејтонским споразумом рушен систем створен у Версају 1919. Хоћу да кажем: расправе о регионализму нису дошле из нашег народа, него су дошле споља, као експеримент стварања будућег света без националних држава", додао је Екмечић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog