Politika

Васић: Турска прво треба да се извини свима на Балкану

БАЊА ЛУКА - Извршни секретар СНСД Рајко Васић изјавио је да Турска сада, пошто безуспјешно покушава да уђе у ЕУ гдје је класична западна хришћанска Европа не прихвата, настоји да ту нову ситуацију када Балкан има велики упитник за улазак у ЕУ искористи за свој утицај да по други пут у историји уводи ислам у Европу.


"Турска би као насљедница те злоћудне империје требала да се извини народима Балкана, нацијама и вјерама, јер је толико зла нанијела овдје да може да се представља само као пријатељ и да 100 километара носи пружену руку", рекао је Васић, реагујући на изјаву министра иностраних послова Турске Ахмета Давутоглуа да је циљ турске спољне политике успон отоманског Балкана, као центра свјетске политике, и да је Турска одговорна за БиХ.

Васић је рекао да неболузе о њеној ревитализацији отоманског Балкана и уопште помињање те ријечи изазива застражујуће асоцијације, јер народи на овим просторима нису заборавили шта је отоманска империја радила у, како је навео, крви, пљачки и покоравању.

Давутоглу је приликом недавног боравка у Сарајеву, на отварању конференције под називом "Османско насљеђе и муслиманске заједнице Балкана данас", изјавио да Турска има право и интерес да утиче на уређење односа на подручју Балкана, Кавказа и Средњег истока, како би заштитила своје историјски насљеђе и властиту сигурност.

"Ми желимо нови балкански регион утемељен на политичким вриједностима, економској међузависности и сарадњи и културној хармонији. То је био отомански Балкан. Ми ћемо обновити овај Балкан... Отоманска стољећа Балкана су успјешна прича, а сада је треба обновити", рекао је Давутоглу

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog