Politika

Koмшић: БиХ не смије прокоцкати поштовање 183 чланице УН

САРАЈЕВО - Предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић истакао је данас да БиХ не смије прокоцкати повјерење, односно поштовање које су јој указале 183 од 190 земаља чланица УН гласајући за њен избор у нестално чланство Савјета безбједности УН у наредне двије године.


"У раду који БиХ очекује у овом тијелу прије свега треба имати достојанство приликом давања или недавања подршке његовим одлукама, и не обрукати се, односно искористити ову позицију позитивно са политичком мудрошћу, а не за политичке свађе унутар БиХ", рекао је Комшић у Сарајеву на сесији Асоцијације независних интелектуалаца "Круг 99" о теми "Консеквенце чланства БиХ у Савјету безбједности УН и бутмирски процес".

Комшић сматра да БиХ на овом мјесту у Савјету безбједности не треба бити "привјесак великим силама", већ да њени представници у свом раду требају, прије свега, водити рачуна о општим начелима правде, међународном правном поретку, међународним конвенцијама и интересима БиХ.

"Многи су оцијенили избор БиХ у нестално чланство Савјета безбједности УН као највећи спољнополитички успјех БиХ од завршетка рата до данас. Он је постигнут уз пуно муке, јер је требало добити и подршку многих малих земаља као што су афричке, азијске и слично, али је праћен и скепсом и малициозношћу", навео је Комшић.

Према његовим ријечима, многим земљама чланицама УН сада постаје много важније како БиХ гледа на различита глобална питања, па стога и БиХ треба да максимално ојача своје капацитете, како би достојанствено одговорила таквој ситуацији.

Говорећи о бутмирском процесу, Комшић је рекао да му се не свиђа како се тај процес одвијао, али да сматра да у њему треба учествовати и покушати направити било шта што би представљало допринос бољој ситуацији у БиХ.

Он сматра да је бутмирски процес имао катастрофалну политичку процјену од страних политичких званичника, односно да је за преговоре имао лоше припремљену политичку атмосферу.

"Сматрам да су неки ушли у те преговоре са непоштеним намјерама и забринут сам тиме шта ће се десити ако тај процес пропадне, јер ће то бити уље на ватру, с обзиром да се ближе наредни избори", додао је Комшић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog