Politika

И Наградић о Османлијама

БАЊА ЛУКА - Потпредсједник Партије демократског прогреса Слободан Наградић изјавио је да за њега није изненађујућа изјава министра спољних послова Турске Ахмета Давутоуглуа да је циљ турске спољне политике успон отоманског Балкана, као центра свјетске политике, јер је пратио изјаве озбиљних политичких аналитичара и познавалаца како ислама, тако и Турске као државе.


"Турска уназад неколико година не скрива одређене политичке амбиције, а то је да буде призната регионална сила и да има утицај на Балкану, а не само у Азији. Једно је имати амбиције, а друго су могућности, које било којој земљи па и Турској стоје на располагању, као и жеља других држава које стоје наспрам Турској", нагласио је Наградић.

Он је додао да је министар Турске заборавио да је ово 21. вијек, а не 15., када је већина балканских држава падала пред најездом отоманске империје.

"Данас постоји јасна свијест о европском идентитету већине балканских народа и држава, а он је нешто потпуно друго од азијског идентитета коме Турска припада и у којем ће остати, без обзира колико се трудила да га промијени", оцијенио је Наградић.

Без обзира што је ово само најава неких амбиција да се точак историје врати уназад неколико вијекова, рекао је Наградић, ипак их не треба игнорисати, већ узети сасвим озбиљно и тражити рјешења која би такве пројекте у старту осујетила.

"Очекујем да ће већина бошњачке политичке јавности схватити да рјешење својих политичких и егзистенцијалних питања не може тражити и неће наћи у неком новом загрљају са Турском, него у рјешавању тих истих проблема како са народима са којим живе у БиХ, тако и са народима и државама у непосредном сусједству", поручио је Наградић.

Према његовим ријечима, није тешко замислити какав би апсурд био да се сада неко у Италији појави и да почне "просипати" теорију да је та земља насљедница рисмког царства, као и какав би настао "рашомон" у већини европских и азијских држава.

"Дакле, сматрам да овакве накарадне политичке идеје никада неће постати политичка стварност", закључио је Наградић.

Давутоглу је недавно у Сарајеву одржао предавање о спољној политици Турске на Балкану, представивши своје тумачење стратешке, историјске дубине нове спољне политике, према којем Турска има право и интерес да утиче на уређење односа на подручју Балкана, Кавказа и Средњег истока, како би заштитила своје историјски наслијеђе и властиту сигурност.

"Направићемо Балкан, Кавказ, Средњи исток, заједно са Турском, центром свјетске политике у будућности. То је циљ турске спољне политике и ми ћемо то постићи", тврди турски шеф дипломатије.

Он истиче да Турска жели нови балкански регион утемељен на политичким вриједностима, економској међузависности и сарадњи и културној хармонији, додајући да су отоманска стољећа Балкана успјешна прича који сада треба обновити.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog