Društvo

У Београду почиње 54. међународни сајам књига

БЕОГРАД - У Београду данас почиње 54. међународни сајам књига на коме ће учествовати више од 800 издавача из Србије и иностранства.


Сајам ће у 18.00 часова, у Хали 1 отворити један од најзначајнијих српских савремених писаца Драган Великић и предсједник Удружења књижевника Грчке, писац Танасис Волтинос.

Грчка је ове године земља почасни гост сајма, а учествују и издавачи из Шведске, Јапана, Канаде, Кине, Русије, Француске, Њемачке, Италије, Аустрије, Шпаније, Португалије, Швајцарске, Израела, Бразила, Ирана, Анголе, Бугарске, Македоније, Хрватске, БиХ, Црне Горе.

Књижевна дјела и издавачи из Републике Српске биће представљени на штанду Министарства просвјете и културе РС и Представништва Српске у Србији и то ће бити први пут да издавачи из РС наступају јединствено на сајму у Београду.

На штанду Српске свакодневно ће бити организоване промоције књига чије је издавање ове године финансијски подржало Министарство просвјете и културе РС, а издавачи тих дјела ће на штанду имати прилику да представе и још неколико својих издања.

Током шестодневног наступа у Београду, осим промоције књижевних дјела и онога што ради Министарство просвјете и културе РС, биће представљени и туристички потенцијали РС.

Шестог дана сајма, 1. новембра, на штанду РС биће додијељена и награда издавачу најтраженије књиге са тог штанда.

На округлом столу, који ће бити одржан у уторак, 27. октобра на Београдском сајму издавачи из РС имаће прилику да са издавачима из Србије разговарају о могућностима унапређења сарадње.

Овогодишњи сајам књига организује се по новом концепту који подразумијева прегледнију сајамску презентацију, а савремена свјетска и домаћа издавачка продукција, представљање писаца, промоције и други пратећи програми издавача конципирани су по изложбеним цјелинама.

У Хали 1 ће, осим Грчке, овогодишње земље-почасног госта бити представљени домаћи и страни издавачи са сопственим издањима. Домаћи и страни издавачи и књижаре налазиће се и у партеру хале 4, док ће на галерији ове хале бити антикварне и коришћене књиге.

Државне институције и установе биће представљене у Хали 1а, док ће се националне презентације и страни издавачи који за основну дјелатност имају образовање, издавачи школске и стручне литературе налазити у Хали 2.

Грчка, као земља почасни гост, ће на свом штанду између осталог, представити 12 савремених грчких писаца, као и издавачку дјелатност шест издавачких кућа, међу којима и Националног музеја савремене умјетности Грчке и Светогорског огњишта.

Грчка ће организовати богат свакодневни програм који укључује предавања, пројекције документарних филмова, радионице за дјецу, перформансе.

Новост на Сајму књига је и отварање стрип радионице у којој ће гостовати реномирани британски стрип аутор Џејми Делано и домаћи аутори стрипа Алекса Гајић, Дејан Огњановић, Борислав Станојевић и Бане Керц. У оквиру стрип радионице сваког дана ће од 13.00 часова бити одржавани панели, предавања, промоције и специјални поклони за посјетиоце.

У оквиру сајма биће одржан и пети годишњи сусрет библиотекара о теми "Читалац у новом технолошком окружењу".

Такозвани Школски дан - сајамски дан посвећен организованим посјетама ученика, наставника, студената и професора, биће организован 29. октобра.

Биће додијељене и награде за издавача године, издавачки подухват године и дјечју књигу године, као и Награда "Доситеј Обрадовић" - годишња награда страном издавачу са континуираним доприносом у објављивању и промоцији српске књижевности.

Радно вријеме Сајма књига, који ће трајати до 1. новембра, је од 10.00 до 20.00 часова, цијена појединачне улазнице је 250 динара, а за групне посјете 150 динар

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog