Društvo

''Статистички годишњак Републике Српске'': Све о послијератном животу у РС

БАЊА ЛУКА - До краја ове године у Бањој Луци ће из штампе изаћи дуго очекивана и врло тражена књига, која ће бити права посластица за аналитичаре - ријеч је о првом броју "Статистичког годишњака Републике Српске" .


У Заводу за статистику РС кажу да ће ова својеврсна ризница података бити круна њиховог тринаестогодишњег рада и статистичких истраживања. Откривају да ће у овој едицији бити објављено мноштво статистичких података о послијератном развоју и животу Српске.

Годишњак ће бити одштампан у двојезичном издању - на српском и енглеском језику, тако да ће бити права драгоцјеност и за стране инвеститоре.

"Ова изузетно важна, рекао бих капитална едиција, за РС представља друштвени, политички, привредни и културни пресјек догађања од 1996. до 2009. године. Статистички подаци који ће бити објављени у овој обимној публикацији представљају значајну полазну основу за разна истраживања, за иностране улагаче, за привреднике, политичаре, новинаре и све остале који се у свом раду користе статистичким подацима, јер ће ту, практично, на једном мјесту, моћи да пронађу готово све што им је потребно за разне анализе", истиче главни и одговорни уредник "Статистичког годишњака РС" Велимир Савић.

Милиони података у овој изузетно вриједној публикацији разврстани су у 27 поглавља. Тако ће аналитичари и други корисници статистичких података имати драгоцјене званичне информације о протеклих 13 година живота у РС.

У поглављу о друштвено-политичком уређењу биће објављени и статистички обрађени подаци са свих послијератних локалних и општих избора у РС.

У "Статистичком годишњаку" моћи ће да се пронађу и бројни географски и метеоролошки подаци, информације из привредног регистра, подаци о становништву, о незапослености, запослености и платама, о бруто домаћем производу, потрошњи становништва, инвестицијама, цијенама, пољопривреди и рибарству, шумарству, животној средини, индустрији, енергетици, грађевинарству, спољној трговини, унутрашњој трговини, угоститељству и туризму.

Биће ту и сви релевантни подаци о саобраћају и везама, образовању, култури и умјетности, здравству, здравственом и пензијском осигурању, социјалној заштити, те правосуђу.

У овом статистичком годишњаку моћи ће да се пронађу и тринаестогодишњи подаци о свим општинама у Српској, и то из готово свих области као и на републичком нивоу.

На завршетку овог изузетно значајног пројекта, већ више од пола године, ангажовани су готово сви запослени у Заводу за статистику РС. Милиони података који ће бити објављени у 27 поглавља резултат су њиховог вриједног рада и истраживања, али и рада других институција које су по Закону о статистици обавезне да Заводу достављају статистичке информације и податке.

Нема никакве сумње да ће, уз бројне друге значајне публикације Завода за статистику РС, "Статистички годишњак" за 2009. бити круна њиховог досадашњег рада.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog