Društvo

Београд: Оптужницe прoтив Јоцића, Миловановића и Кузмановића

БЕОГРАД - Специјално тужилаштво у Београду данас је подигло оптужницу против Сретена Јоцића, Жељка Миловановића и Миленка Кузмановића због убиства власника листа "Национал" Иве Пуканића и његовог блиског сарадника Николе Фрањића, које се догодило 23. октобра прошле године у Загребу.


Оптужница, која је подигнута након шестомјесечне истраге, терети Јоцића, Миловановића и Кузмановића за злочиначко удруживање и тешко убиство.

Тужилаштво сматра да су докази прикупљени током истраге потврдили основану сумњу да су Јоцић, Миловановић и Кузмановић дјелујући у оквиру међународно организоване криминалне групе чији су припадници били држављани Србије, Хрватске и БиХ организовали и извршили та кривична дјела.

Према наводима српске оптужнице, они су за новчану награду од најмање 1.500.000 евра, након дужег праћења Иве Пуканића, у октобру прошле године припремили експлозивну направу, поставили је на купљени скутер који су довезли и оставили на паркинг простор у дворишту "НЦЛ медиа групе" у Загребу у близини Пуканићевог возила.

Када је он, заједно са Фрањићем, пришао возилу активирали су експлозивну направу тако да су у насталој експлозији њих двојица смртно страдали, више лица задобило је тјелесне повреде, а на возилима и околним објектима причињена је материјална штета.

Ова међународно организована криминална група имала је укупно осам чланова. Оптужницом Специјалног тужилаштва обухваћена су три лица, док ће против осталих чланова - Роберта Матанића, Луке Матанића, Амира Мафаланија, Бојана Гудурића и Слободана Ђуровића данас у Хрватској бити подигнута оптужница.

Београдско тужилаштво је предложило у оптужници да се против окривљених Јоцића, Миловановића и Кузмановића продужи притвор јер сматра да је то неопходно из свих законом прописаних разлога, почев од опасности од бјекства па до посебно тешких околности и начина извршења кривичног дјела.

"Желим да нагласим да је покретање и досадашње вођење овог кривичног поступка обележила сарадња полицијских и правосудних органа Србије и Хрватске. Заправо оптужнице које се данас подижу су директан производ истовремено вођених истрага у овим земљама", изјавио је овим поводом београдски специјални тужилац Миљко Радисављевић

Он додаје да су акције биле добро координисане и у оквиру њих је достигнут највиши ниво и обим међусобне међународне правне помоћи.

"Истовременим подизањем оптужница у Србији и Хрватској желимо да покажемо, осим максималне координације, и одлучност тужилаштава ове две земље у процесуирању најтежих кривичних дела организованог криминала. Имајући у виду остварене резултате сарадње у овом предмету, сигуран сам да ће она бити настављена и у другим случајевима", наглашава Радисављевић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog