Politika

Радојичић наставља посјету Москви

БАЊА ЛУКА - Предсједник Народне скупштине Републике Српске, Игор Радојичић, данас наставља посјету Москви, гдје би требало да разговара са званичницима руског парламента.


Радојичић је јуче, првог дана посјете, истакао да су политички субјекти из РС спремни да конструктивно разговарају о испуњавању преосталих услова за трансформацију канцеларије високог представника, прије свега о функционално-територијалној расподјели државне имовине.

Радојичић је на састанку у Москви са замјеником министра иностраних послова Русије Владимиром Титовим размијенио информације о актуелним политичким дешавањима, те о билатералној сарадњи Русије са једне и РС и БиХ са друге стране, саопштено је из Радојичићевог кабинета.

"За политичке факторе из РС одвојена су питања испуњавања услова и циљева Савјета за провођење мира, испуњавања услова за безвизни режим са Европском унијом и могућих уставних реформи", оцијенио је Радојичић.

У саопштењу се наводи да су руски саговорници изразили разумијевање за овакве ставове, наглашавајући да је Руска Федерација потписник и гарант Дејтонског споразума.

"Русија није укључена у тзв. бутмирски процес, али са пажњом прати развој догађаја у БиХ и има незаобилазну улогу у Савјету за провођење мира и Савјету безбједности УН", додаје се у саопштењу.

Из Радојичићевог кабинета наводе да Русија подржава домаћи договор о свим релевантним питањима и, такође, сматра да је потребно извршити трансформацију ОХР.

У развоју билатералних односа обострано је позитивно оцијењено руско улагање у нафтну индустрију РС што је за њу изузетно позитиван корак у времену економске кризе, а за руску страну одличан примјер за могућности проширења економске сарадње, истиче се у саопштењу.

У саопштењу се наводи да постоји обострана спремност и за нова улагања у области енергетике, изградње гасовода и нових електроенергетских постројења, као и нове могућности сарадње у областима образовања и саобраћаја.

Радојичић је поновио заинтересованост за отварање руског конзулата у Бањoj Луци, а изузетним су оцијењени билатерални сусрети, укључујући недавни сусрет предсједника Руске Федерације Дмитрија Медведева и премијера РС, Милорада Додика.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog