Politika

Додик: Неће да дођу зато што нема странаца

БЕОГРАД - Предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је позвао лидере политичких странака из БиХ на састанак и да, уколико та прилика буде пропуштена, треба тражити нову, али да то не говори о успјеху или неуспјеху његове иницијативе него да то говори о БиХ.


"Ја ћу поново покушати да успоставим одређене комуникације. На крају, БиХ може да функционише", рекао је Додик и додао да домаћи лидери неће да дођу на састанак зато што нема странаца, а они се осјећају сигурно само кад су ту странци.

Додик је истакао да су у БиХ присутна два супротна приступа, од којих је један, који и он заступа, да се све мора завршити дијалогом домаћих лидера и политичких структура у покушају да се нађе модалитет и начин да се живи, и други бошњачких политичара, као што је лидер СДА Сулејман Тихић, који сматрају да се све мора завршити тако што ће странци - Американци и Европљани, наметнути рјешење.

Он је поручио да ће бити на сваком састанку који се закаже и да ће разговарати.

Додик је за рекао да је Европска комисија веома јасно рекла да земља под протекторатом, као што је БиХ, не може да аплицира за кандидатски статус. Он је нагласио да су за визну либерализацију потребна одређена именовања у Савјету министара и рјешење питања државне имовине, како би се затворио ОХР који представља кочницу за апликацију БиХ за кандидатски статус.

Он сматра да састанак какав је био на Бутмиру више нема никаквог смисла, јер је био у свему потпуно промашен, истакавши да му је у сазивању тог састанка сметала војна база, јер у БиХ одавно нема тенкова, а тамо се виде тенкови.

"Ми не видимо да је потребно да градимо БиХ као неки други, рецимо као што (шведски министар иностраних послова) Карл Билт види да она буде централизована. Ми нисмо против БиХ као међународно признате земље, али смо за то да будемо фактор уређења БиХ", рекао је Додик и нагласио да су представници из РС јасно рекли шта су разлози за неприхватање приједлога на том састанку.

Одговарајући на питање шта ће радити ако до новембра не буде договора у БиХ, Додик је рекао да ће јачати РС њеним политичким јединством, њен институционални, привредни и сваки други капацитет.

"Ми у РС нисмо измислили причу о духу Дејтона и промовисали је као отворено бојно поље у БиХ, као што је (некадашњи високи представник у БиХ) Педи Ешдаун причао да није дошао да проводи Дејтон, него да проводи дух Дејтона. А, када пустите дух у БиХ, онда то изгледа овако као што се види ових дана", рекао је Додик.

Предсједник Владе РС сматра да Србија, која је у протеклом времену намјерно потиснута из улоге гаранта и потписника Дејтона, треба коначно да се врати и преузме одговорност за оно што је потписала.

"Србија је требало да буде укључена и у ту фамозну причу око Бутмира. Зашто не? Јер је ондје понуђена готово читава ревизија Дејтона. Србију су намјерно потиснули неки странци у жељи да јој не дају никакав значај. Ми поштујемо сваки договор народа у оквиру БиХ и два ентитета, јер је базичан и капиталан за нас", рекао је премијер РС.

Он је рекао да посјету Сарајеву министра иностраних послова БиХ Вука Јеремића, који се састао са колегом из БиХ Свеном Алкалајем, разумије као односе двије међународно признате земље и истакао да Алкалај представља политику против РС и Срба, те да за три године није успио да се направи заједничка политика коју би он представио у свијету.

Додик је истакао да БиХ треба да буде чланица НАТО-а, али и да грађани, уколико желе, треба да о тој одлуци одлучују непосредно.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog