Društvo

Преко 90 одсто младих брачних парова нема свој стан или кућу

БАЊА ЛУКА - Укупно 93 одсто младих брачних парова не посједује властити стан или кућу, 85 процената их живи са родитељима, 79 одсто је у стану или у кући који су власништво родитеља, док их шест одсто живи у изнајмљеним становима, показало је истраживање Развојне агенције "Едо" из Бање Луке.


Милош Шипрагић, менаџер ове агенције за односе са јавношћу Пројекта "Први стан", рекао је да немогућност рјешавања стамбеног питања потпуно спречава или значајно успорава младе у доношењу одлуке о заснивању породице, што веома утиче на наталитет, као и масован одлазак младих високообразованих младих кадрова у иностранство.

"Упркос декларативној спремности власти да се суоче са рјешавањем стамбеног питања младих и постојању одређеног броја финансијских и кредитних шема, као што су линије за стамбено кредитирање ИРБ-а РС и Кантона Сарајево, те сличних иницијатива локланих заједница, прави резултати у погледу квалитетног рјешавања овог проблема још увијек изостају", оцијенио је Шипрагић на округлом столу о теми "Млади без стамбеног рјешења".

Он је рекао да су анализе показале да цијена новоизграђеног стамбеног простора може бити дупло нижа ако би локална заједница била носилац намјенске станоградње за младе, односно ако општина обезбиједи земљиште посредством додјеле средстава у висини његове тржишне вриједности, припреми пројекат, обезбиједи неопходне дозволе и сагласности, одабере и ангажује извођача радова, те финансира читав процес изградње.

Шипрагић је навео да млади брачни пар данас има просјечну плату мању од 800 КМ и да за стан од 50 метара квадратних, треба издвојити око 2.100 КМ за квадрат.

Помоћник министра за породицу, омладину и спорт РС Дарио Сандић подсјетио је да је ово министарство прије двије године донијело Правилник о субвенционирању каматне стопе на стамбене кредите за младе, што је утицало и на услове које је Инвестиционо-развојна банка РС (ИРС) одредила за добијање кредита код комерицијалних банака.

"Министарство је у протекле двије године субвенционирало каматну стопу за око 500 младих до 35 година, а камата је варирала у зависности од карактеристика канидата", рекао је Сандић, додавши да око 50 конкурената није добило кредите.

Он је навео да Министарство субвеницонира један процентни поен камате, што значи да, на примјер, лице које подигне кредит од 100.000 КМ на 20 година, добије субвенцију од отприлике 13.000 КМ.

Сандић је истакао да Комерцијална банка одлучује од дојели кредита до 50.000 КМ, а износ већи од тога треба да одобри и ИРБ. Он је додао да само у три случаја лица нису враћала кредите, те да им је обустављена субвенција камате.

Говорећи у име посланика Народне скупштине РС који се баве овом проблематиком, посланик СНСД-а Срђан Мазалица сматра да један од начина квалитетнијег рјешавања питања стамбеног збрињавања младих јесте да се локалним заједницама осмисле кредитне линије у оквиру ИРБ-а.

"Локалне заједнице су различите и њихове потребе за квалитетним младим кадровима су другачије и зато сматрамо да би требало конципирати кредитну линију у оквиру ИРБ-а, која ће бити намијењена локалним заједницама, којом би рјешавали стамбене проблеме приоритетних група становништва, а то су свакако млади брачни парови", рекао је Мазалица.

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog