Svijet

И на Тајланду исламисти убијају са мотора

ПАТАНИ - Осумњичени муслимански побуњеници су у два одвојена напада са мотоцикла у покрету убили два будистичка цивила на југу Тајланда, саопштила је данас полиција.


Полицијски званичник Пичет Питисетапан рекао је да су у провинцији Патани нападачи убили механичара испред гараже, након чега су запалили тијело убијеног и побјегли на мотоциклу.

Други полицијски званичник Критсада Каевџанди изјавио је да су нападачи са мотоцикла у одвојеном инциденту у истој провинцији пуцали и убили 78-годишњег будисту.

Од јануара 2004. године, када је почела оружана побуна у три најјужније провинције на Тајланду - Наративат, Патани и Јани - убијено је више од 3.400 лица, муслимана и будиста. Те провинције су једине области на Тајланду гдје углавном живе будисти, у којима већину чини муслиманско становништво. Муслимани који живе у тим провинцијама већ дуго се жале на дискриминацију од централних власти.

Побуњеници нису јавно изнијели своје ставове, али се сматра да се боре за независну муслиманску државу. Ова област је била исламски султанат док је Тајланд није анектирао почетком 20 вијека.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog