Društvo

Штрбац: ''Похрваћивањем'' до вјерске слободе

БЕОГРАД - Директор Документационо-информативног центра "Веритас" Саво Штрбац изјавио је да око вјерских слобода у Хрватској има доста закулисних игара, истичући да нема јавно прокламованих вјерских неслобода.


"Како да се схвати вјерска слобода православаца који мијењају српска имена у хрватска, како да се схвати прелазак са православне на католичку вјеру већ у вртићу или основној школи, као и похрваћење одраслих Срба по градовима", рекао је Штрбац .

Он је додао да нема јавно прокламованих вјерских неслобода, али све што је везано са српство не може да напредује у послу, често остају без посла, дјеца буду шиканирана и прогањана, па због тога људи и прелазе на хрватство и мијењају вјеру.

Штрбац је рекао да постоји извјешај Српске православне цркве /СПЦ/, гдје и бројке говоре колико је људи на овај начин промијенило вјеру, наводећи да сада није као у Другом свјетском рату да се читава села покрштавају.

У годишњем Извјештају о стању вјерских слобода у свијету америчког Стејт департмента наводи се да Хрватска Влада, Устав и закони поштују вјерске слободе, али се у анализи социоетичног поштовања наводе повремени инциденти са припадницима СПЦ и Јеврејске заједнице.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog