Republika Srpska

Метанолско-сирћетни комбинат почео са радом у Кикинди

КИКИНДА - Потпредсједник Владе и министар економије и регионалног развоја Србије Млађан Динкић пустио је данас у рад котловско постројење у Метанолско-сирћетном комбинату (МСК) у Кикинди у коме је након годину паузе поново покренута производња.


"Данас је покренута још једна фабрика у Србији. Након `Азотаре` Панчево, `Петрохемије` и `Српске фабрике стакла` у Параћину, од данас и у МСК у Кикинди имамо производњу", рекао је Динкић и додао да се тиме постиже очување постојећих радних мјеста, саопштило је Министарство економије и регионалног развоја Србије.

Он је додао да ће од сутра у МСК Кикинда 520 радника моћи нормално да ради и прима плату за свој рад.

Динкић је рекао да је према подацима Народне банке Србије, друштвени бруто производ први пут у трећем кварталу ове године био већи него у другом кварталу, за 2,7 одсто, што је резултат покретања једне по једне фабрике у Србији.

У МСК-у, који је Влада Србије прогласила за стратешког произвођача у Србији, обављен је неопходан ремонт, тако да ће фабрика моћи непрекидно да ради у наредне двије године, а Србија може очекивати прилив око 100 милиона евра од извоза из ове фабрике с обзиром да постоји тражња за производима на тржишту.

Метанолско-сирћетни комбинат је у 2008. години извезао производе у вриједности од 86,4 милиона евра, док је у 2007. години та цифра износила 76,5 милина евра.

Динкић се захвалио менаџменту "Србијагаса" који је дао подршку МСК обезбједивши дугорочно снабдијевање гасом по повољним цијенама, што је основна сировина за ову фабрику.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog