Republika Srpska

Како се ближи крај године, извоз Србије расте

БЕОГРАД - Извоз Србије је, како се ближи крај ове године, почео да расте, након што је у протеклих осам мјесеци забиљежен пад, речено је на конференцији за новинаре Агенције за страна улагања и промоцију извоза Србије /СИЕПА/.


Директор ове владине агенције Весна Перић подсјетила је да је од јануара до августа из Србије извезено производа у вриједности 3,8 милијарди евра, што је око 23,8 одсто мање него у истом периоду 2008. године.

Увоз је од јануара до августа износио 7,2 милијарде евра, што је 30,7 одсто мање него у првих осам мјесеци прошле године.

У увозу, главни спољнотрговински партнери Србије били су Немачка, Русија и Италија, а у извозу БиХ, Немачка и Црна Гора.

Србија највише извози одјећу, углавном војне прслуке, гвожђе и челик, житарице и производе од житарица, поврће, воће и обојене метале, а увози нафту и нафтне деривате, друмска возила, природни гас и индустријске машине.

Перићева је рекла да је конкурс СИЕПА за извозника године отворен до 1. децембра, а награде у четири категорије биће додијељене 7. децембра и то за најбољег извозника, најбољи нови извозни производ, за освајање новог тржишта и најбољем извознику у категорији малих и средњих предузећа.

"Фолксбанк" ће најбољем извознику у категорији малих и средњих предузећа поклонити 15.000 евра за унапређење извозних активности, а и у осталим категоријама биће додијељене награде у вриједности од 15.000 евра.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog