Republika Srpska

Задужују се да исплате трудничка!

БИЈЕЉИНА - Јавни фонд за дјечију заштиту Републике Српске тренутно има 4,1 милион КМ требованих средстава, док динамиком прилива врши исплату права за породиље, рекао је директор овог фонда Момир Попић.


Он је истакао да је Фонд редовно рефундирао послодавцима сваку накнаду до момента ступања на снагу у марту Закона о измјенама и допунама Закона о дјечјој заштити.

"Од момента када су наступиле измјене Закона нама су се појавиле потребе за додатним средствима и то по три основа - повећане су плате буџетским корисницима, продужени су рокови исплата плата за три односно седам мјесеци за породиље које користе одсуство од годину, односно годину и по, а повећао се и број захтјева чим је тај рок за послодавце помјерен", рекао је Попић.

Он је додао да Фонд намјерава да се у складу са Уредбом Владе РС кредитно задужи.

"Послодавци су нестрпљиви, али овдје уопште није ријеч о драстичном кашњењу исплата. Ни послодавац, међутим, досад није био ажуран у својим требовањима. Стање није толико алармантно али ми очекујемо да ћемо за мјесец дана преполовити требована средства од 4,1 милион КМ", рекао је Попић и додао да би пролонгирањем рока за два мјесеца исплате Фонда биле редовне.

Попић је истакао да се треба поставити питање зашто је послодавац тек у септембру требовао рефундацију за март, јер да је редовно достављао захтјеве биле би извршене уплате.

Он је напоменуо да у овом сложеном питању постоје честе малверзације и злоупотребе послодаваца, који не исплаћују плате а траже исплату рефундације и увећање основице, о чему је Фонд обавјештавао инспекцију како би се ова ситуација на неки начин довела у ред.

Попић је потврдио да по основу рјешења за рефундацију плата за породиљско боловање овај фонд за девет мјесеци има обавезу да послодавцима исплати укупно 18,4 милона КМ, а да је до краја септембра исплаћено 10,7 милиона.

"За нас настаје обавеза исплате накнада послодавцима од момента када они исплате плате, али и они касне и не извршавају на вријеме обавезе", рекао је Попић.

Обавезе су, према Попићевим ријечима, у односу на прошлу годину повећане за шест до осам милиона КМ, али, како је рекао, очекује се да ће даљим приливом средства и уз кредитно задужење до краја године бити сведене на минимум.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog