Svijet

Шпанци откопавају Лоркине остатке?

АЛФАКАР - Форензички стручњаци почели су на југу Шпаније ексхумацију необиљежене гробнице у којој се по сумњама налазе остаци прослављеног пјесника Федерика Гарсије Лорке, који је убијен на почетку Шпанског грађанског рата.


Тим форензичара почео је припремне радове чишћења терена за озбиљне радове, рекла је археолог Сара Гил, док је предсједник локалног удружења рођака несталих у грађанском рату навео да ће ископавање почети касније ове недеље.

Није, међутим, познато да ли ће остаци Лорке икада бити идентификовани будући да се његова породица противи ископавању.

Циљ ископавања у близни града Гранада је проналажење и идентификовање остатака неколицине људи који су попут Лорке били погубљени у првим данима грађанског рата и за које су вјерује да су били покопани с њим.

Лорку и друге људе су у близини Гранде убили припадници јединице лојалне генералу Франсиску Франку. Прослављени пјесник је једна од најпознатијих жртава рата од 1936. до 1399. године који и даље изазива подјеле у Шпанији.

Шпанско Удружење за оживљавање историјског сјећања почело је од краја 1990-их да ради на лоцирању гробова несталих у рату. Та организација је саопштила да је до сада идентификовала остатке око 1.700 људи.

Лорка није био члан неке политичке партије али је био повезиван с љевицом. Његово дјело, као и чињеница да је био хомосексуалац, знатно су иритирали тадашње десничарске кругове и изложили га опасностима када је рат избио 1936. године.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog