Društvo

Испред Ректората протествовали студенти психологије и пољопривреде

БАЊА ЛУКА - Неколико десетина студената тзв. болоњске генерације који студирају психологију и пољопривреду на Универзитету у Бањој Луци протестовало је данас због тога што нису утврђени називи звања које ће стећи по завршетку првог циклуса студија и због тога што још није расписан конкурс за други циклус тзв. мастер студија.


Студентима окупљеним испред зграде Ректората Универзитета у Бањој Луци из Ректората су обећали да ће конкурс за мастер студије бити објављен сутра или најкасније у суботу.

Предсједник Студентског парламента Универзитета у Бањој Луци Бојан Гребенар рекао је новинарима да су окупљени студенти у предвиђеним роковима завршили свој студиј и спремни су да наставе студије, али им је то право због процедуралних разлога одузето.

"Овај скуп данас не представља ништа лично против ректора или министра нити против Ректората или Министарства, али студенти желе да кажу колики су проблеми у питању", рекао је Гребенар.

Он је нагласио да немогућношћу да наставе школовање студенти губе стипендије, право на смјештај у дому, право на инвалиднине, те друга студентска права и да је зато недопустиво да њихови проблеми трају дуже вријеме.

Проректор за наставу на Универзитету у Бањој Луци Симо Јокановић рекао је да је досадашња пракса показала да студенти који завршавају први циклус студија, други циклус уписују тек у марту наредне године, али да је проблем настао сада код студената психологије и на студију разредне наставе јер су они ослобођени припреме дипломског рада.

"Ови студенти су већ спремни да наставе студије и ми ћемо сутра или најкасније у суботу објавити конкурс за упис 30 студената психологије и 45 студената разредне наставе на други циклус студија", рекао је Јокановић.

Он је нагласио да Универзитет у Бањој Луци нема ништа против да студенти који заврше први циклус студија по тзв. болоњском систему имају назив "бечелер" /bachelor/ као и у остатку Европе, односно "мастер" након завршеног другог циклуса студија, али да би тада требало раздвојити звања за трогодишње и четворогодишње студије.

Начелник Одјељења за високо образовање у Министарству просвјете и културе РС Биљана Војводић истакла је да је ресорно министарство свјесно незадовољства студената и хитности да се донесе акт којим ће бити регулисано коришћење академских титула, те да је израдило приједлог уредбе о коришћењу академских титула, стицању научних, струковних и академских звања.

"Уредба је у потпуности усклађена са Законом о високом образовању РС и Оквирним законом о високом образовању БиХ који предвиђају да се након завршетка трогодишњег, односно четворогодишњег студија стиче звање бечелер или еквивалент. У складу са овом одредбом предложили смо да еквивалент звања бечелер буде дипломирани и за студенте који су завршили први циклус студија у трогодишњем, односно четворогодишњем трајању", наводи се у писаној изјави Војводићеве достављеној медијима.

У изјави се додаје да се Универзитет у Источном Сарајеву и већи број организационих јединица Универзитета у Бањој Луци противи таквом рјешењу уз образложење да се не може изједначити звање студената са три, односно четири године студија, те да је од једног дијела академске заједнице јавних универзитета предложено да се дипломирани избаци из употребе, а да се појам бечелер уведе и за трогодишње и четворогодишње студије.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog