Društvo

РС има 5000 доза ''тамифлуа''

БАЊА ЛУКА - Република Српска тренутно има 5 000 доза антивирусног лијека "тамифлу", намијењеног лијечењу новог грипа, а Фонду здравственог осигурања дат је налог да наручи додатних 10 000 доза, рекао је министар здравља и социјалне заштите РС Ранко Шкрбић.


"Код произвођача смо затражили резервацију одређене количине у случају потребе, укључујући и дозе за дјецу и одрасле", рекао је Шкрбић и додао да РС прати сва дешавања везана за нови грип.

Шкрбић каже да ни Свјетска здравствена организација још нема јасне ставове по питању кога, када и колико вакцинисати против новог грипа.

"Још нема довољног броја вакцина, иако је Енглеска рекла да ће вакцинисати читаво становништво, још увијек су производни погони такви да се подставља питање када и ко ће испоручити толике количине вакцина", каже Шкрбић.

Он је рекао да је у сталном контакту са министром здравља Србије Томицом Милосављевићем, који је рекао да РС може рачунати на капацитете које има Институт "Торлак", који је потписао уговор са Пастер институтом за производњу вакцина против новог грипа за ово подручје.

"Све оно што буде на располагању Србији, биће на располагању и нама у РС", рекао је Шкрбић.

Говорећи о вакцинама за сезонски грип, Шкрбић је рекао да је Институту за заштиту здравља РС дата сагласност за набавку 15 000 доза према одређеном распореду у оквиру којих су предвиђене и дозе за одређени број становника који су ослобођени плаћања вакцине.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog