Politika

Барозо Тихићу: ЕУ и САД чврсто у бутмирском процесу

БРИСЕЛ - ЕУ и САД остају чврсто присутне у бутмирском процесу, рекао је предсједник Европске комисије Жозе- Мануел Барозо лидеру СДА Сулејману Тихићу.


Барозо је Тихићу у разговору, који је одржан на маргинама састанка лидера европских народних и демохришћанских странака у Бриселу, пренио да се од лидера у БиХ очекује снажан ангажман, али ЕУ и САД не само да се не повлаче, него потврђују своје дубоко интересовање за позитиван завршетка бутмирских разговора.

Исту поруку о озбиљности са којом ЕУ и САД мисле остати у процесу бутмирских разговора пренио је Тихићу и високи представник за безбједност ЕУ Хавијер Солана на синоћњем одвојеном састанку, сазнаје Срна.

Тихић је лидере европских народних и демохришћанских странака, које чине највећу фракцију у Европском парламенту информисао о процесу у Бутмиру.

Он је оцјенио да предложени европско-амерички пакет не рјешава све проблеме, али отвара пут за равноправно чланство у НАТО и ЕУ, и што је, најважније, зауставља негативне процесе и јача међусобно повјерење.

Тихић је истакао да је овај пакет велика шанса за БиХ која се не би смјела пропустити.

На маргинама овог састанка, Тихић се састао и са хрватским премијером Јадранком Косор у поводу њене скорашње посјете Сарајеву, као и са предсједником Европске народне странке Вилфредом Мартенсом.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog