Politika

Aлкалај говори о референдуму као да не познаје Устав

БАЊА ЛУКА - Представници странака из Републике Српске истакли су данас за да министар иностраних послова БиХ Свен Алкалај, када каже да је одлука о евентуалном организаовања референдума о уласку у НАТО на органима БиХ, не познаје уставна рјешења и потребу референдумске провјере грађана о том питању.


Извршни секретар СНСД-а Рајко Васић поручио је Алкалају да прочита Дејтонски споразум и види ко располаже територијом и имовином у БиХ, подсјетивши да је један од располагалаца и РС, која би требало да се и пита о битним стварима за БиХ.

"Без РС не постоји БиХ. Улазак било које земље, па тако и БиХ у НАТО, много је значајнији и шири процес који надилази капацитете једног Алкалаја", сматра Васић.

Потпредсједник ПДП-а Слодобан Наградић је, уз констатацију да је улазак у НАТО сложен и дугорочан процес за сваку земљу, навео да се ни најбољи познаваоци прилика у БиХ не могу сјетити када је објављено да ли БиХ треба или не у НАТО.

"За тако крупну одлуку свакако је потребна референдумска провјера грађана, а питање је на ком нивоу треба организовати референдум. Одбрана је још на ниову ентитета и због тога би референдум требло да буде организован на ентитетским нивоима", рекао је Наградић.

Према његовим ријечима, ако у ентитетима нема истог референдумског одговора, "то значи да је та ствар пропала".

Предсједник ДНС-а Марко Павић истакао је да још није донесена никакав коначна одлука за улазак БиХ у НАТО, као и да би Алкалај требало да прочита Устав и да стекне увид ко је надлежан да доноси одлуке о тим ставрима.

"Прије свега референдума на нивоу БиХ нема, већ само на нову ентитета, а друго Алкалај по обичају, као и што је то радио до сада, води своју, а не политику БиХ", навео је Павић.

Предсједник СРС РС Миланко Михајлица истакао је да РС може расписати референдум, између осталог, и о давању сагласности за улазак у НАТО, јер Српска има свој закон о референдуму.

Према његовим рјечима, битно је да о питању уласка у НАТО буде расписан референдум како би представници власти из РС у органима БиХ знали да ли имају допуштење народа за то, истичући да у Српској не постоји позитивно мишљење за улазак у НАТО.

Министар иностраних послова БиХ Свен Алкалај изјавио је данас да је коначна одлука о евентуалном организовању референдума о уласку у НАТО на органима БиХ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog