Republika Srpska

Свјетска банка одобрила Српској кредит од 28 милиона долара

ВАШИНГТОН - Министар финансија Републике Српске Александар Џомбић рекао је да је Свјетска банка одобрила кредитну линију од 28 милиона долара за мала и средња предузећа у Српској.


Џомбић је појаснио да је кредит одобрен на 25 година, уз грејс период до 10 година, а намјењен је за производна и услужна предузећа у сврху производње.

Он је навео да ће кредитна линија бити одобрена посредством Инвестиционо-развојне банке РС, истичући да су улазни услови веома повољни, док ће излазна каматна стопа, која ће бити пласирана преко комерцијалног банкарства у Српској, такође бити у рангу кредитних линија, које већ посједује ИРБ РС.

"Ово је још једна потврда да је ИРБ РС остварила партнерски однос, осим са Европском инвестиционом банком, и са Свјетском банком, те потврдила бонитет и кредибилитет који смо изградили у РС", рекао је Џомбић.

Министар финансија РС је најавио да би средства требало да буду доступна крајем првом квартала сљедеће године, те да тада могу ићи у реализацију код ИРБ-а РС.

Он је навео да је током боравка у Вашингтону замјенику генералног директора ММФ-а Муриљу Португалу
представио макро економске показатеље и указао на испуњење обавеза из стендбај аранжмана.

"Размијенили смо искуства у процјени кретања утицаја глобалне кризе и на регион и на РС", рекао је Џомбић.

Он је најавио да ће ММФ почетком новембра доћи у посјету, односно у прву ревизију, док ће борд директори засиједати почетком децембра, па се, уколико ревизорски налази буду добри, крајем децембра може очекивати друга транша.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog