Svijet

Путин као акциони херој КГБ

МОСКВА - Руски премијер Владимир Путин сам је одбранио канцеларије бивше совјетске обавјештајне службе КГБ у источној Њемачкој од групе лопова након пада Берлинског зида, наводи се у новом документарном филму под називом "Зид".


Путин је када је пао Берлински зид 1989. године био мајор КГБ и, према његовој изјави и изјавама других људи, извадио је пиштољ како би отјерао разбјесњелу масу и спријечио их да опљачкају канцеларију и украду документа.

Руска телевизијска станица је епизоди дала херојски третман, док су присталице Путина овај догађај оцијениле као "заборављено дјело" које показује зашто је он касније имао храбрости да прво постане предсједник, а потом и премијер.

Путин ће о овом инциденту говорити у документарном филму који ће идућег мјесеца бити емитован на државној руској телевизијској станици.

Творац филма Владмир Кондратјев рекао је да је Путин био један од неколико совјетских грађана који су из прве руке искусили бијес демонстраната који су уништили канцеларију КГБ у Дрездену, а након тога су се припремали да упадну у зграду, гдје је радио садашњи премијер.

Према његовим ријечима, Путин је на течном њемачком поручио маси да је наоружан и да неће оклијевати да употријеби оружје.

"Ово је совјетска територија и ви сте на граници. Озбиљан сам када кажем да ћу пуцати у сваког ко је неовлаштено пређе", рекао је један од очевидаца, цитирајући Путинове ријечи.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog