Politika

Њихов недолазак, њихова неодговорност

БАЊА ЛУКА - Представници политичких партија који су одбили да учествују на данашњем састанку домаћих политичких лидера у Бањoj Луци показали су велику неодговорност, јер су на овом састанку требало да буду разматрана веома важна питања, изјавио је лидер Савеза независних социјалдемократа Милорад Додик.


Додик је потврдио да ће данас у 11.00 часова бити у Банском двору, гдје је заказан састанак домаћих лидера, без присуства међународних представника.

"Политичари из Федерације БиХ (ФБиХ) мисле да у БиХ све треба да моделирају међународни представници и зато су, вјероватно, одбили да учествују на састанку без странаца", рекао је Додик.

Он је навео да га је неколико партија из ФБиХ и Републике Српске обавијестило да неће присуствовати састанку, али то је, како је рекао, њихов проблем.

"Отказали су учешће на састанку из тривијалних разлога, имајући у виду потребу за домаћим разговорима и значајем тема о којима смо требали да расправљамо", истакао је Додик.

Према његовим ријечима, ако састанку не присуствује значајан број представника политичких партија РС и ФБиХ излишно је састанак и одржавати.

Међутим, Додик је рекао да ће се он и предсједник ДНС Марко Павић, који је једини званично потврдио учешће на састанку, обратити новинарима.

"Састанак је требало да рехабилитује политичке односе у земљи и понуди конкретне одговоре на отворена питања. Састанак очигледно неће успјети, али треба онда поставити питање ко је за то одговоран. То, уствари, најбоље показује шта су стварни проблеми ове земље. Домаћи политичари ће се кад-тад морати вратити домаћим разговорима", рекао је Додик и нагласио да је спреман да настави разговоре са домаћим политичарима без обзира на то ко ће их организовати.

Коментаришући одбијање предсједника СДA Сулејмана Тихића да учествује на састанку и његови изјаву да је повлачење ЕУ из разговора "остварење његовог највећег страха", Додик је рекао да Тихић страхује од тога, јер је до сада научио да његове политичке циљеве остварују странци наметањем рјешења и притисцима.

"То смо уочили и у бутмирским разговорима. Приједлози из Бутмира одсликавају искључиво бошњачке жеље и политички циљеве", констатовао је Додик.

Одговарајући на питање зашто бошњачки политичари не желе да разговарају без странаца, Додик је рекао да они мисле да у БиХ треба све да моделирају странци.

"Сматрамо да то не треба да раде међународни представници. РС је против тога, јер било каква наметања рјешења и притисци не доприносе стабилизацији политичке ситуације. Било каква иницијатива о учешћу странаца у кључним процесима у земљи је депласирана. Познато је да је међународна заједница у прошлости наметањем рјешења и реформи проводила бошњачку политику. Зато је Тихић сада уплашен, јер зна да ће без странаца тешко остварити своју политику", навео је Додик.

Он је додао да је тачно да неки покушавају да оживе "бутмирски процес", који више не постоји и био је непотребна авантура.

На питање да ли се на предстојећем засједању Савјета за примјену мира у БиХ (ПИК), планираном за 18. новембар, може очекивати одлука о затварању ОХР-а, Додик је рекао да ће коначну одлуку донијети ПИК.

"Ми на то не можемо да утичемо, али став РС је да ОХР нема улогу, нити може да се бави суштинским питањима у земљи", поновио је Додик.

Он је подсјетио да је очигледно да се пред сваку сједницу ПИК драматизује ситуација у БиХ, па је тако и овог пута напрасно измишљен "бутмирски процес".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog