Društvo

Србијa: Биће недоступни програми телевизија из региона

БЕОГРАД - Грађанима Србије би од половине децембра могли да буду недоступни многи програми телевизија из региона, због неријешених ауторских права, најављују из Републичке радиодифузне агенције (РРА).


Осим спортских догађаја, за гледање неће бити доступни ни филмови и серије, док у РРА наводе да је у питању законска регулатива која мора да се поштује.

На удару новог правилника о заштити ауторских права требало би да се нађу најприје ХРТ1 и ХРТ2 из Хрватске, као и БН и ОБН из БиХ.

Замјеник предсједника Савјета РРА Горан Караџић изјавио је за да РРА што прије мора да донесе правилник који ће регулисати домен ауторских права и истиче да није ријеч о укидању телевизија, али да морају бити укинути садржаји за које не постоје ауторска права.

"Зато ће такви програми бити скрембловани, односно кабловски дистрибутер ће затамњивати слику за одређене програме", каже Караџић, наводећи да убудуће у Регистар јавних гласила неће моћи да се упише нико ко нема дозволу за емитовање програма.

Он каже да разумије реакције јавности, али да домаћи емитери морају бити заштићени.

Јанош Ремер, представник Хрватске радио-телевизије за односе са јавношћу, каже да је ситуација у многим земљама региона слична.

"Ми имамо сличну ситуацију са Македонијом и БиХ. Ствар је у томе што ХРТ у свом програму има садржаје које можемо емитовати само на територији Хрватске. Зато се емитери у Србији с правом могу бунити", објашњава Ремер.

Независно удружење новинара Србије и Независно друштво новинара Војводине јуче су у саопштењу навели да Европска конвенција о прекограничној телевизији, као и Европска директива о прекограничној телевизији прописују да чланице Савјета Европе ни на који начин не треба да спречавају да се легални програм из сусједне земље, који има дозволу за емитовање у матичној земљи, гледа и у њиховој земљи.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog