Društvo

Tитов ''Галеб'' постаје музеј

РИЈЕКА - Хрватски град Ријека и формално је постао власник брода "Галеб" који је прије три године добио статус културног добра и којег град планира да уреди као брод музеј.


Послије дугогодишњег спора са бившим власником Титовог брода "Галеб", Американцем грчког поријекла Џоном Папаниколауом, надлежени хрватски суд је јахту додијелио граду Ријеци.

Тако је Ријека и формално постала власник "Галеба", који је купила на јавној лицитацији у мају за 150.000 долара. Лицитација је одржана зато што тадашњи власник Папаниколау није измирио обавезе за вез у бродоградилишту "Ленац" које износе више од милион долара.

Брод је прије готово три године добио статус културног добра, а град Ријека је тада проглашен његовим привременим корисником.

У свијету познат и као "Брод мира", "Галеб" је у служби Јосипа Броза Тита препловио 86 062 наутичке миље у 549 дана, а предсједник некадашње СФРЈ њиме је посјетио двадесетак држава.

Брод је дугачак 120 и широк 15 метара, а покрећу га два ''Фијатова'' мотора од по 2 500 коњских снага. Изграђен је 1938. под именом "Рамб III", у италијанском бродоградилишту Ансалдо, и био намијењен превозу воћа.

Пет година касније преузели су га Нијемци, који су га под именом "Кибиц" користили за постављање мина. Брод је у ријечкој луци потопљен након савезничког бомбардовања, а са дна је извађен 1946. године.

Три године касније предат је Југославенској народној армији, послије чега је у пулском "Уљанику" био преуређен у Титову луксузну резиденцијалну крстарицу.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog