Politika

Неће да се друже са Додиком, неће ни он са странцима

Састанак лидера парламентарних странака у Парламентарној скупштини БиХ, који је заказао предсједник СНСД Милорад Додик, није данас одржан у Бањoj Луци, јер на њега није дошла већина позваних представника партија.


На састанак су се одазвали предсједавајући Савјета министара БиХ, Никола Шпирић, лидери Демократског народног савеза Марко Павић и Народне странке ''Радом за бољитак'' Јерко Иванковић Лијановић, те у име Социјалистичке партије Саша Чудић.

Лидер СНСД изјавио је да недолазак на састанак показује ''лице и наличје БиХ'' у којој постоје двије различите концепције - једна да се домаћи лидери договарају и друга да странци воде и моделирају састанке - али да је могуће да се БиХ уреди на минимуму сагласности свих, због чега је потребно да то раде домаћи лидери.

''Недолазак многих од позваних показао је лице БиХ, лице које се показује у двије различите концепције. Једна је и ова да покушавамо да обезбиједимо, на бази онога што поручује Европа, да се домаћи лидери покушају састати и разговарати о отвореним питањима за БиХ, како би убрзали њен евроатлантски пут. Вођен том идејом ја сам и сазвао овај састанак у увјерењу да ће се на њега одазвати релевантни представници политичких партија заступљених у парламенту БиХ из власти и опозиције'', рекао је Додик.

Додик је истакао да је очигледно да концепција да домаћи лидери нађу одређена рјешења у институцијама и да се на дневни ред ставе одређена питања доживљава пораз.

''То није мој пораз и пораз СНСД, већ БиХ. Ово је лице и наличје БиХ, у којој постоји и други приступ"

''То није мој пораз и пораз СНСД, већ БиХ. Ово је лице и наличје БиХ, у којој постоји и други приступ у којој само одређени број политичара из Федерације БиХ жели да се појављује на састанцима ако су ту странци који воде и моделирају састанке и у правилу су свих ових 13 година близу реализације онога што су политички захтјеви бошњачких партија'', оцијенио је Додик.

Према његовим ријечима, прихватити концепцију да странци воде, значи дати легитимитет концепту за који се залаже лидер СДА Сулејман Тихић којег је међународна заједница ''размазила''.

''БиХ не може да иде без међународног присуства, зато што то бошњачки политичари упорно и на сваком мјесту желе да докажу, а поготово пред одржавање сједница Савјета за провођење мира'', истакао је Додик.

Додик је поручио да ће и даље преферирати састанак домаћих лидера без странаца, истакавши да бошњачки политичари желе, својим приступом да странци треба да буду на састанцима, обезбиједити само оно што они мисле да је у реду.

"Нисам заинтересован за БиХ и ту сам само зато што морам бити. Зато што је то споразумна земља настала на Дејтонском мировном споразуму"

"Нисам заинтересован за БиХ и ту сам само зато што морам бити. Зато што је то споразумна земља настала на Дејтонском мировном споразуму који је дао одређене обавезе и као одговоран човјек, представник власти и партије коју водим, морам да поштујем међународни споразум и само њега'', поручио је Додик.

Он је додао да разумије и оне коју желе БиХ другачију, какву су замислили, али да је могуће да се БиХ уреди на минимуму сагласности свих, због чега је потребно да то раде домаћи лидери.

Додик је изразио увјерење да ће у будућности бити могуће да се састану домаћи лидери, истакавши да он неће више сазивати састанке, али да ће се на њих одазвати ако креатори буду домаће политичке снаге.

Додик је изразио увјерење да ће у будућности бити могуће да се састану домаћи лидери

"Нећу бити нигдје присутан на састанцима који ће моделирати и водити странци у пленуму, без обзира ко они били и који ниво одражавали'', нагласио је Додик, додавши да то не значи да неће са њима билатерално разговарати јер је свјестан да они имају одређену улогу у политичком животу не само у БиХ, већ у цијелом свијету.

Додик је напоменуо да је на дневном реду требало да буде неколико кључних питања којим би се требало разријешити ситуација у вези са именовањима која су у застоју, затим рјешавање питања визне либерализације, конципирање елемената политике у вези с радом БиХ као несталне чланице Савјета безбједности УН, о могућим елементима уставне реформе који се односи на број повећања броја чланова Представничког дома и Дома народа.

Он је истакао да је тема требало да буде и деблокада аранжмана Међународног монетарног фонда са БиХ, питање државне имовине и све учесталија прича о НАТО-у.

Додик је додао да СНСД није ни са ким у коалицији на нивоу БиХ, већ да је у партнерству и из техничких разлога, јер има капацитет да буде дио већине и одлучује.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog