Društvo

Сутра конкурс за додјелу стипендија

БАЊА ЛУКА - Министарство просвјете и културе Републике Српске (РС) расписаће сутра конкурс за додјелу укупно 800 стипендија за студенте високошколских установа у РС и 100.000 КМ за оне који се школују у иностранству.


Министар просвјете и културе РС Антон Касиповић рекао је да је за студентске стипендије у школској 2009/10. години предвиђено укупно 2.000.000 КМ, те додао да ће оне бити распоређене у четири категорије, а да ће њихов мјесечни износ највјероватније бити 200 КМ.

"Планирали смо да додијелимо 600 стипендија за успјешне студенте, 17 за оне са пребивалиштем у изразито неразвијеним општинама, 183 из групе осталих, док је за оне који студирају у иностранству за сва три циклуса студија предвиђено 100.000 КМ", рекао је Касиповић данас новинарима у Бањoj Луци.

Он је позвао студенте да се за сва евентуална питања у вези са документацијом коју требају да доставе или конкурсном процедуром обрате ресорном министарству, истичући да ће конкурс бити отворен до 20. новембра, а да непотпуне апликације неће бити разматране.

Говорећи о студентском стандарду, Касиповић је подсјетио да је за студентски смјештај на Палама и у Фочи издвојено око 8,5 милиона КМ, те да су издвојена и средства за изградњу економског факултета на Палама.

Он је навео да су предвиђена три милиона марака из Развојног програма РС за најхитније интервенције у побољшању капацитета на Универзитету у Бањој Луци, као и да се у идућој години планира почетак градње павиљона студентског кампуса, те да је у току процедура за добијање кредита за опремање лабораторија на техничким факултетима.

Начелник Одјељења за високо образовање у Министарству просвјете и културе РС Биљана Војводић истакла је да је ове године урађен нови правилник за додјелу студентских стипендија према којем је услов за њихово добијање у категорији успјешних студената просјек оцјена 9.00 и више.

Она је рекла да апсолвенти могу да аплицирају за стипендије, а повећана је и старосна граница са 24 на 26 година, односно са 26 на 28 за студенте студија које трају пет или шест година.

"Уз конкурс, осим пријава, објављен је и образац изјаве да се не прима стипендија из другог јавног извора стипендирања, пошто је прошле године било доста таквих изјава које нису биле у траженој форми па је због тога документација одбацивана као непотпуна", објаснила је Војводићева.

Она је додала да је студентима који у Федерацији БиХ студирају студијске програме којих нема у РС враћена могућност да аплицирају за стипендије, а да се у категорији социјалног статуса бодује висина прихода и категорија студената без оба или једног родитеља и породица са троје и више дјеце.

Према њеним ријечима, студенти који се школују у иностранству а желе стипендију осим просјека оцјена од девет и више морају да студирају на програмима математике, физике, геогедизије, машинства, информатике и електротехнике, као и на програмима којих нема на високошколским установама у РС.

Војводићева је нагласила да за додјелу стипендија могу да конкуришу сви редовни студенти са јавних и приватних високошколских установа у РС, али да они са приватних могу да конкуришу у категорији успјешних студената при чему је број стипендија за ову категорију ограничен на 10 одсто од укупног броја стипендија који се додјељује у овој категорији.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog