Republika Srpska

Tребиње: Девет дозвола за дјелатности у оквиру гасног сектора

ТРЕБИЊЕ - Регулаторна комисија за електричну енергију Републике Српске додијелила је данас у Требињу девет дозвола за обављање дјелатности у сектору природног гаса и електричне енергије за четири предузећа.


Ово су прве дозволе за обављање дјелатности у сектору природног гаса које издаје Регулаторна комисија за енергетику на петогодишњи период у РС.

Дозволе за обављање дјелатности у сектору природног гаса добили су "Гас-промет" Источно Сарајево - Пале и "Сарајево-гас" из Источног Сарајева, те "Зворник-стан" из Зворника, док је дозвола за обављање дјелатности трговине и снабдијевања електричном енергијом на територији БиХ уручена предузећу "Идим трејд" из Бијељине.

За сектор природног гаса уручено је пет врста дозвола - за обављање дјелатности управљања системом за транспорт природног гаса, за обављање дјелатности транспорта природног гаса, за дистрибуцију и управљање системом за дистрибуцију природног гаса, за обављање дјелатности снабдијевања тарифних купаца природним гасом и дозвола за обављање дјелатности трговине и снабдијевања природним гасом.

Предсједник Регулаторне комисије за енергетику РС Миленко Чокорило рекао је да дозвола за обављање дјелатности има своју формалну и суштинску страну.

"Под формалном се може подразумијевати и законска обавеза да се посједује, те одбијање других учесника на тржишту да вас прихвате као партнере ако немате дозволу и слично, док су суштински захтјеви много значајнији", појаснио је Чокорило на свечаности организованој поводом уручења дозвола.

Обраћајући се представницима предузећа која су добила дозволе, Чокорило је рекао да треба имати у виду да су те дјелатности од општег економског или јавног итереса и да веома је важно имати одређен орјентир у понашању како би се лакше успоставили односи, првенствено са купцима роба и услуга, као и са другима учесницима на тржишту гаса у РС, БиХ и региону.

"Увјерен сам да су ваши потенцијали на нивоу који одговара овим захтјевима и желим да се успјешним пословањем свртате у ред са модерним и функционалним предузећима из вашег сектора", поручио је Чокорило.

Помоћник директора за економско финансијске послове "Гас промета" Милан Велетић је рекао да ће комплетан сектор природног гаса у РС на овај начин бити уређенији у будућности, што ће бити велики допринос цјелокупном економском развоју РС.

"То за нас није једноставан посао, али смо спремни да радимо што више и боље, јер сматрамо да на тај начин дајемо допринос свеукупном економском развоју и удобнијем животу грађана РС", истакао је Велетић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog