Društvo

Ништа од одгађања суђења

ХАГ - Захтјев некадашњег предсједника Републике Српске Радована Караџића за четворомјесечно одгађање почетка суђења је одбачен, саопштено из Хашког трибунала.


У одговору Суда наводи се да Караџић у захтјеву за одгађање почетка суђења није навео ниједан ваљани разлог за такав свој захтјев, који би био у складу с правилником суда.

Караџићев захтјев да му је потребно додатно вријеме за анализу правних аката и преглед сваког документа нису од важности и ниједан од наведених разлога не оправдава тражено одгађање почетка суђења за март 2010. године.

Према ријечима судије, Караџићу ће преко секретаријата, бити упућен још један позив да се појави на суђењу, а уколико ни тада не дође у судницу, вијеће ће размотрити опцију да му постави браниоца, који ће га заступати до краја овог процеса.

Суђење Караџићу биће настављено у понедјељак, 2. новембра, када би Тужилаштво требало да настави излагање уводне ријечи, започетим 27. октобра.

Према најавама Караџићевих правних савјетника, он се ни у понедјељак неће појавити у судници, јер није имао довољно времена да припреми своју одбрану. Судско вијеће је његово одсуство протумачило као ''одрицање од права да се присуствује суђењу''.

Вијеће је наложило да се, уколико Караџић ни 2. новембра не буде у судници, наредног дана одржи расправа на којој би стране у поступку изложиле своја виђења како да се настави суђење уколико оптужени не буде присутан. Међу опцијама су и наметање адвоката Караџићу, те именовање ''пријатеља суда'' за овај предмет.

Караџић је у две тачке оптужен за геноцид и у још девет тачака за злочин против човјечности и кршења закона и обичаја ратовања у БиХ од 1992. до 1995. године.

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog