Društvo

Mинистарство наручило 30 000 доза вакцина против новог грипа

БАЊА ЛУКА - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ранко Шкрбић рекао је да је ово министарство послало захтјев и наруџбу једном од три европска произвођача за набавку 30 000 доза вакцина против новог грипа.


"Од Свјетске банке добили смо сагласност да из програма птичјег грипа можемо да урадимо реалокацију средстава и да дио тих средстава у износу већем од 100.000 долара можемо да усмјеримо ка набавци вакцина против новог грипа", рекао је Шкрбић.

Он је на данашњој конференцији посвећеној новом грипу рекао да је исту количину вакцина наручила и ФБиХ , те да се очекује брзи одговор произвођача када ће вакцине бити спремне.

Шкрбић је рекао да свака земља, зависно од својих капацитета ради оно што је у могућности, наводећи да Аустрија почиње производити вакцине за себе, те да ће слично радити, Француска и Њемачка.

"Још нико није почео да ради вакцинацију у Европи", рекао је Шкрбић и додао да би вакцинација требало да почне до половине новембра.

Шкрбић је нагласио да је још увијек нејасно ко ће бити вакцинисан и како направити план вакцинације, истичући да ту не постоје јасне препоруке.

Према његовим ријечима, у РС је од јуна потврђено 10 случајева заразе вирусом Х1Н1, те да је ријеч о блажем облику грипа.

"Сви ти пацијенти су данас добро, тако да нових случајева мимо оних у љетном периоду у РС, није било", рекао је Шкрбић и додао да је могуће очекивати да ће слична дешавања као у Србији и Хрватској захватити читав реон, без обзира на границе.

Шкрбић је рекао да је Министарство здравља на постојећу количину од 5 000 доза антивирусних лијекова дало налог Фонду здравственог осигурања да купи још 10 000 доза за дјецу и одрасле.

Институт за заштиту здравља РС је, како каже Шкрбић, набавио 15 000 вакцина против сезонског грипа, док је у међувремену набављена и неопходна опрема за брзу дијагностику која је стигла у Институт, док се чекају неки мањи дијелови и одређене хемикалије како би врло брзо Институт био оспособљен да може да ради брзу дијагностику.

"Пратимо и пратићемо развој ситуације. Нема разлога за неку панику", рекао је министар здравља.

Помоћник министра за здравствену заштиту Амела Лолић рекла је да је, према подацима Свјетске здравствене организације, у свијету регистровано 414 000 потврђених случајева и нешто мање од 5000 смртних случајева везаних за Х1Н1.

Лолићева је рекла да се симптоми новог грипа не могу разликовати од сезонског грипа, нагласивши да се антивирална терапија употребљава само под надзором и кад то каже специјалиста инфектологије, јер неопрезна и превелика употреба овог лијека може имати озбиљне нуспојаве.

Она је нагласила да антибиотици не лијече вирусне инфекције и да могу у неким случајевима да доведу до погоршања стања самог грипа или неке вирусне болести.

"Изузетно су важне опште хигијенске мјере превенције", рекла је Лолићева и додала да је врло важно стално провјетравати простор у коме се ради и живи, детаљно прати руке сапуном, те се заштити при сваком кијању и кашљању, као и предузимати бројне друге мјере заштите.

Лолићева је истакла да је препорука СЗО да се првих сто случајева тестира, нагласивши да треба добро процијенити колико то има смисла.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog