Društvo

Зграду Економског факултета вратити у посјед СПЦ

САРАЈЕВО- Високи представник у БиХ Валентин Инцко, званичници Федерације БиХ и Кантона Сарајево истакли су данас да је потребно обезбједити нове просторије Економском факултету у Сарајеву, како би зграда коју сада користи ова високошколска установа, могла бити враћена Српској православној цркви.


Званичници ФБиХ и Кантона Сарајево рекли су да ће се у буџете ФБиХ и Кантона Сарајево за 2010. годину уврстити ставка за финансирање нових просторија Економског факултета, саопштено је из ОХР-а.

Саговорници су током састанка нагласили да је у наредном периоду потребно потписати декларацију која ће свједочити о њиховој посвећености рјешавању наведеног питања.

Састанку су присуствовали потпредсједник ФБиХ Мирсад Кебо, премијер ФБиХ Мустафа Мујезиновић, министар образовања ФБиХ Мелиха Алић, премијер Кантона Сарајево Бесим Мехмедић, министар образовања Кантона Сарајево Сафет Кешо, начелник Општине Стари Град Ибрахим Хаџибајрић и ректор Универзитета у Сарајеву Фарук Чакловица.

Сарајевска православна богословија основана је 1882. године. Комунистиче југословенске власти послије Другог свјетског рата нису дозволиле да богословија обнови рад.

Градски народни одбор зграду богословије ставио је на располагање Просвјетном одјељењу под закуп на двадесет година. У згради је био технички, а потом Економски факултет. Зграда је национализована 1960. године.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog