Društvo

ФБиХ: Легализовано отимање српских војних станова

БАЊА ЛУКА - Престанком примјене Закона о напуштеним становима у Федерацији БиХ, биће легализовано отимање војних станова, у којима су некада живјели припадници бивше ЈНА, касније Војске Републике Српске, изјавио је Јово Вукобрад, предсједник Стамбене комисије Удружења војних пензионера у Српској.


"Припадници бивше ЈНА у ФБиХ тренутно потражују око 2.000 војних станова, а само људи из РС потражују 226 војних станова", нагласио је Вукобрад, истичући да су се на вапаје Удружења да се овај проблем ријеши, оглушили сви досадашњи високи представници, као и власти БиХ.

Он је рекао да је Удружење тражило и још увијек тражи од надлежних органа међународне заједнице да укину одлуку бившег високог представника Карлоса Вестендорпа, којом је одузет избјеглички статус за ове људе, јер су припадници бивше ЈНА сврстани у агресорску војску.

"Сви високи представници, којима смо се обраћали, упућују нас на судове, а како да идемо на судове у ФБиХ кад их воде муслимани, а они се налазе и у нашим становима", истакао је Вукобрад и додао да ће се обратити властима у РС како би се ријешио овај проблем.

Вукобрад сумња да је овај Приједлог закона усвојен на правилан начин и сматра да су неки делегати у Дому народа Парламента ФБиХ били под притиском приликом гласања.

Драго Пузигаћа, потпредсједавајући Дома народа Парламента ФБиХ, потврдио је да Закон није усвојен након првог електронског гласања, већ након што су се делегати појединачно изјашњавали о Приједлогу.

Српски делегати из СНСД, нагласио је Пузигаћа, нису дали подршку овом приједлогу, јер нису ни добили све потребне податке, како би знали шта ове измјене подразумијевају.

"Сумњамо да је све регуларно. Предлагач Измјена закона Јасмин Дувњак, посланик СДА у Представничком дому, рекао је да је ријеч о напуштеним становима и да је сада дата прилика онима, који нису раније поднијели захтјев да откупе стан", истакао је Пузигаћа.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog