Društvo

Бања Кулаши: Међународни дан псоријатичара

ПРЊАВОР - У Бањи Кулаши код Прњавора данас ће бити обиљежан Међународни дан псоријатичара.


Предавања о овој теми имаће низ еминентних стручњака, а биће одржана и Друга редовна Скупштина Удружења псоријатичара Републике Српске, чији је предсједник доктор Богдан Зрнић.

Чланови овог Удружења добили су могућност лијечења у овој бањи у трајању од десет до 21 дан на терет Фонда здравственог осигурања РС и да плате само партиципацију у износу од 10 КМ.

У савременом свијету број обољелих од псоријазе износи 2,5 одсто од укупног броја становника на основу чега се процјењује да у РС има око 20 000 обољелих од ове болести.

Стогодишња традиција Бање Кулаши заснива се на изворима љековите термоминералне и високо алкалне воде, која повољно дјелује на сва кожна обољења, па тако и на симптоме псоријазе.

У Европи постоје само три извора овакве воде.

Удружење псоријатичара РС основано је 15. марта 2008. године. До сада су основане подружнице у Приједору, Градишци, Бијељини, Фочи, Добоју, Бањалуци и Требињу, а ускоро се очекује и оснивање подружнице у Источном Сарајеву.

Псоријаза је болест коже, коју карактерише појава упалних црвенкастих, оштро ограничених жаришта која могу бити различите величине. Та су жаришта прекривена сребрнасто-бијелим љускама.

Најчешће захвата подручје власишта, лактова, кољена и доњи дио леђа (лумбосакрална регија). Осим коже, обично су захваћени и оштећени нокти.

Псоријаза није заразна и не преноси се с особе на особу.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog