Društvo

Фонд Милан Јелић финансира 110 судената

БАЊА ЛУКА - Фондација "Др Милан Јелић" стипендираће 110 студената првог циклуса на универзитетима у Републици Српској, БиХ и на универзитетима у иностранству у школској 2009/2010. години, изјавила је директор ове фондације Тања Ђаковић.


На конференцији за новинаре, одржаној у Палати Републике у Бањалуци поводом расписивања конкурса за додјелу стипендија, Ђаковићева је рекла да се од укупног броја стипендија, 75 односи на студенте који студирају у РС, односно БиХ, и 35 студената који се школују у иностранству.

Она је рекла да се број и износ стипендија у овој школској години неће мијењати и да ће студенти који се школују на универзитетима у РС, односно БиХ добијати мјесечно 400 КМ, а студенти у иностранству 800 КМ.

Ђаковићева је навела да право на стипендију имају редовни студенти првог циклуса студија који нису обнављали ниједну школску годину, да су положили све испите из претходне школске године, да су млађи од 25 година, те да су држављани РС и БиХ и да имају стално мјесто пребивалишта на територији РС.

Општи услов конкурса је просјечна оцјена која за домаћег студента треба да износи 9 и више, а за студента у иностранству 9,5 и више.

Ђаковићева је рекла да ће у циљу обезбјеђивања правилне конкуренције домаћи студенти, њих 75 бити рангирани по научним групама.

Према њеним ријечима, Фондација ће ове године додијелити 15 стипендија студентима инжењерства и технологије, 14 стипендија студентима природних наука, 13 студентима медицинских наука , 12 студентима пољопривредних наука, 10 стипендија студентима друштвених наука, шест студентима комунолошких наука и пет стипендија студентима умјетности.

"Циљ нам је задржати младе стручњаке у РС и учинићемо све да тај циљ и остваримо", нагласила је Ђаковићева.

Конкурс ће бити расписан у понедјељак, 2. новембра и биће отворен 30 дана од дана објављивања, а сви заинтересовани студенти могу добити више информација на званичној интернет страници фондације.

Предсједник Управног одбора Фондације "Др Милан Јелић" Винко Богдан рекао је да су критерији Фондације за стипендирање доста високи, јер је ријеч о избору најбољих студената у РС.

Богдан је рекао да прошле године није било некаквих значајнијих проблема приликом бодовања на ранг листи студената, изразивши очекивање да таквих проблема неће бити ни ове школске године.

Он је рекао да ће послије избора најбољих студената за стипендирање из првог циклуса, Фондација ићи на стипендирање студената другог и трећег циклуса, као и предузимањем активности у вези са помоћи појединцима у складу са одређеним критеријима.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog