Društvo

Kузмановић о Српској, Трсту и СПЦ

БАЊА ЛУКА - Предсједник Републике Српске Рајко Кузмановић изјавио је да је РС данас гарант постојања српског народа у БиХ и да је њен циљ да се БиХ афирмише као демократска и слободна заједница три конститутивна народа и два ентитета, на путу према пуноправном чланству у ЕУ.


"За постизање ових циљева потребна нам је помоћ наших пријатеља из свијета, укључујући и Италију, која је до сада показала висок степен сагласности и помоћи РС и БиХ", рекао је Кузмановић на свечаној академији поводом прославе 140 година од освећења православног храма Светог Спиридона Чудотворца у Трсту и 240 година богослужења на српском језику у овом граду.

На свечаној академији, одржаној у театру Верди у Трсту, Кузмановић је истакао да је Трст био отворен и гостољубив према Србима који су дошли у овај град и да им је омогућено да слободно раде и живе и очувају свој идентитет и духовност, што се, како је нагласио, најбоље види и у дјелатности Српске православне црквене општине.

У саопштењу из Бироа за односе са јавношћу предсједника РС наводи се да је Кузмановић истакао значај Српске православне цркве, као стабилне институција, са дубоким коријенима, која представља поуздан духовни ослонац свом народу.

На свечаној академији предсједнику РС уручена је грамата Српске православне црквене општине у Трсту.

Свечаној академији присуствовали су и предсjедник регије Фријули-Венеција-Ђулија Ренцо Тондо, градоначелник Трста Роберто Дипјаца и амбасадор Србије у Италији Санда Рашковић-Ивић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog