Društvo

Око 40 лица пријети безбједности у БиХ

БАЊА ЛУКА - Вршилац дужности министра безбједности БиХ Мијо Крешић изјавио је да у БиХ постоји око 40 лица који који представљају пријетњу националној безбједности БиХ.


Он сматра да је велика ствар што су та лица идентификована и што су предмет интересовања обавјештајно безбједносних агенција.

Крешић је истакао да у БиХ у овом тренутку не постоји значајнија опасност од тероризма, те оцијенио да је стање безбједности у БиХ задовољавајуће, иако постоје појединачни случајеви нарушавања јавног реда и мира и различити инциденти, који су, како је навео, у доброј мјери под надзором агенција за спровођење закона.

Он је истакао да је Министарство безбједности БиХ учинило значајне напоре на укидању визног режима кроз потписивање разних споразума, те је данас БиХ корак ближе безвизном режиму, него што је била прије три или четири мјесеца.

"Да би БиХ била још ближе безвизном режиму требаће додатно лобирање код министара унутарњих послова ЕУ који доносе коначну одлуку, али и лобирање кроз Европски парламент. Треба искористити све капацитете и увјерити и парламентарце, а послије министре унутрашњих послова да БиХ заиста треба да буде на бијелој шенген листи и да грађани БиХ не представљају опасност нити пријетњу било коме у Европи", рекао је Крешић.

Коментаришући чињеницу да се у годишњим извјештајима Стејт департмента БиХ углавном спомиње у негативном контексту, Крешић је рекао да је једном стечен имиџ тешко промијенити, те да сви требају уложити напора да би тај имиџ БиХ постепено мијења.

"Јачањем безбједносног система тај имиџ ћемо мијењати, када је у питању перцепција свих наших комшија и партнера. Желим да ојачамо овај простор у сигурносном смислу, и да БиХ ни у ком случају не буде најслабија карика у ланцу борбе против било којег криминала или тероризма", нагласио је Крешић.

Он је додао да министри унутрашњих послова ЕУ и сусједних држава рачунају на БиХ у борби против тероризма, те да у агенцијама за провођење закона из БиХ виде квалитетене партнере и у доброј мјери сарађују.

"Било је одређених промашаја у сарадњи, али агенције за провођење закона у БиХ сваким даном постају све јачи партнери агенцијама за провођење закона у земљама из ЕУ и нашег региона. То је јака порука да се сигурносни систем у БиХ јача и развија у једном правцу и да може дати квалитетан одговор, када је у питању борба против било којег облика криминала", рекао је Крешић.

Он је оцијенио да је сарадња сигурносних служби и агенција у БиХ боља, али и да размјена информација траје дуго.

"Криминалци размјењују податке брзо и тренутно, а полицијским агенцијама, да би размјенили неки податак или информацију, треба пар дана", истакао је Крешић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog